latinica  ћирилица
25/03/2015 |  14:06 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Захвалност француском официру за ширење истине о страдању Срба

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изразио је захвалност Жаку Огару, бившем официру француске војске и аутору књиге "Европа је скончала у Приштини", што је својим дјеловањем допринио да у западну јавност допре истина о страдању Срба на Косову и Метохији током и након НАТО агресије на бившу СР Југославију.
Чубриловић - Огар - Фото: СРНА
Чубриловић - ОгарФото: СРНА

На састанку са Огаром, чија је књига синоћ представљена у Бањалуци, Чубриловић је захвалио пуковнику Огару што је својим витешким поступањем за вријеме активне службе, као и објављивањем овог дјела, дао значајан допринос истинитом расвјетљавању дешавања на Косову и Метохији за вријеме и послије агресије НАТО снага, саопштено је из кабинета предсједника парламента Српске.

Чубриловић је захвалио Огару и на томе што је, преносећи своја аутентична искуства, на потпунији начин француској и западној јавности пренио истину о стварним дешавањима и страдању српског народа, културног насљеђа и хришћанских вриједности на Косову и Метохији.

Он је нагласио да српски народ цијени допринос пуковника Огара који је, као частан официр, претрпио професионалне посљедице због изношења истине о дешавањима на Косову и Метохији.

Пуковник Огар рекао је да је из моралних и професионалних разлога напустио француску војску убрзо након повратка са Косова и Метохије.

У знак захвалности за витешко понашање и залагање за јачање француско-српског прјатељства, Чубриловић је Жаку Огару уручио Плакету Народне скупштине Републике Српске са посветом на француском језику.

Пуковник Жак Огар командовао је јединицама специјалних снага француске војске на Косову и Метохији 1999. године непосредно након окончања НАТО агресије на СР Југославију, извршене без одобрења Савјета безбједности УН.

Књига "Европа је скончала у Приштини", аутора Жака Огара, промовисана је синоћ у Бањалуци поводом 16 година од НАТО агресије на Србију, односно СРЈ.

Огар је рекао да је ова књига дужност према истини, јер није могао да само за себе задржи оно што је видио на КиМ, као и количну дезинформација о том рату. Он је нагласио да је Србија била жртва једне велике неправде, јер је ампутиран један њен дио - Косово и Метохија који представља срце њеног духовног и културног идентитета.

"Видио сам на лицу мјеста политику тзв. ОВК која је била у додиру са српским становништвом, која је нападала српске манастире, цркве", истакао је Огар.

навео је да је овом књигом желио да испуни дужност према истини, правди, француско-српском пријатељству, те дужност солидарности европских народа који су уједињени хришћанском вјером.

Огар је навео да је задатак француско-српског пријатељства да никада не треба заборавити историју и одакле долазимо.

Према његовим ријечима, данас, 16 година од када је НАТО бомбардовао СРЈ, видљиво је кршење Резолуције Савјета безбједности УН 1244 која говори да је Косово и Метохија интегрални дио Србије.

Епископ славонски Јован рекао је да на КиМ и на простору бивше Југославије није био локални рат и нису биле некакве међуетничке чарке, већ се као у Првом и Другом свјетском рату преко Срба правила суштина свјетске историје.

Владика Јован је испричао како је једном приликом у Пећку патријаршију дошао њемачки официр КФОР-а и питао га "зашто Срби пале цркве када напуштају Косово", те истакао да га је одмах истјерао напоље.

"Пуковник Огар је велики човјек и велики пријатељ, којег сам упознао у Пећи на Косову и Метохији и коме је Српска православна црква додијелила орден Светога Саве", истакао је владика Јован.

Он је подсјетио и на чињеницу да је десетине италијанских војника умрло од леукемије, јер су били на Косову и Метохији, територији коју је НATO бомбардовао муницијом са осиромашеним уранијумом.

Геополитиколог Жељко Будимир рекао је да Огарова књига представља витешко свједочење о неуништивом свједочењу, а да је названа "Европа је скончала у Приштини" као револт на изјаву тадашњег међународног представника на Косову Бернара Кушнера који је рекао да се "Европа поново родила у Приштини".

Промоција је одржана у организацији бањалучког Градског одбора СПКД "Просвјета" и Републичког секретаријата за вјере.

Члан бањалучког ГО СПКД "Просвјета" Слободан Наградић рекао је да је Огар пријатељ српског народа Републике Српске и истине.

Промоцији су присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, угледни јавни и радници у обалсти културе.