latinica  ћирилица
25/03/2015 |  14:15 | Аутор: СРНА

Таубер: Иза покушаја убиства стоји неко други

Савјетник за културу и вјеру Јеврејске заједнице БиХ Елијас Таубер сматра да је Ахмет Фочак, који је покушао да га убије, само извршилац, а да иза њега стоји још неко ко му је помогао да организује напад.
Елијас Таубер - Фото: СРНА
Елијас ТауберФото: СРНА

"Није ми позната основа покушаја мог убиства и не могу са сигурношћу да тврдим која је позадина и шта је узрок", рекао је Таубер и додао да се нада да то није нешто што се може повезати са вјерском или националном нетрпељивошћу.

Таубер је рекао да га је 21. марта око 18.00 часова у "Винер" кафеу, док је био у друштву са новинаром Националне географије и туристичким водичем, напао човјек тегом везаним на ланцу.

"Претпостављао сам да он има неку везу са онима који су, одмах послије рата, привремено уселили у стан моје мајке", навео је Таубер на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Додао је да са Фочаком никада није разговарао, али га је знао из виђења.

"Захтијевам од органа гоњења да помно испитају све особе које су повезане са мојим нападачем и да истрагу воде озбиљно да би били приведени правди сви они који су учествовали у покушају мог убиства", рекао је Таубер.

Он је истакао да ће наставити са својим активностима и да је почео да пише књигу "Срце Сарајева".

Предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци истакао је да је овај напад изазвао шок у Јеврејској заједници, поготово што се догодио у периоду када Јеврејска општина Сарајево обиљежава 450 година постојања.

Портпарол МУП-а Кантона Сарајево Ирфан Нефић рекао је да је кантонални МУП предузео све потребне мјере на расвјетљавању овог дјела.

Тужилац Кантона Сарајево предложио је одређивање једномјесечног притвора Ахмеду Фочаку, осумњиченом за покушај убиства савјетника за културу и вјеру Јеврејске заједнице у БиХ Елија Таубера. Поступајући тужилац испитао је данас Фочака и донио наредбу о провођењу истраге.