latinica  ћирилица
25/03/2015 |  15:35 | Аутор: ТАНЈУГ

СЕ: Потписана прва конвенција против трговине органима

Конвенцију Савјета Европе против трговине људским органима, први међународни споразум те врсте, потписали су данас представници 14 европских држава.

Конвенција је отворена за потписивање првог дана међународне конференције коју су организовали СЕ и Влада Шпаније у Сантијагу де Компостели, чија је тема унапређење борбе против трговине људским органима.

Споразум су потписале Албанија, Аустрија, Белгија, Чешка, Грчка, Италија, Луксембург, Норвешка, Молдавија, Пољска, Португалија, Шпанија, Турска и Велика Британија.

Генерални секретар СЕ Торбјорн Јагланд указао је да незаконито одстрањивање и трговина људским органима представљају озбиљно кршење људских права.

Како је објаснио, донори су често изузетно рањиви појединци које експлоатишу починиоци организованог криминала, користећи недостатак органа за трансплантацију.

"Међународна сарадња је од суштинског значаја за борбу против овог криминала. Позивам државе у Европи и шире да брзо потпишу и ратификују Конвенцију", казао је Јагланд.

Конвенција је свеобухватни оквир како би се трговина људским органима учинила кривичним преступом, заштитиле жртве и олакшала сарадња на националном и међународном нивоу у кривичном гоњењу оних који су одговорни за ту трговину.

Споразум проглашава кривичним дјелом незаконито уклањање људских органа из тијела живих или преминулих донора и њихову употребу за трансплантацију или у друге сврхе, као и друга дјела с тим у вези.

Мјере заштите жртава укључују физичку, психолошку и социјалну подршку, правну помоћ и омогућавање права на одштету од стране починилаца.