latinica  ћирилица
25/03/2015 |  15:36 | Аутор: СРНА

Мањача- показна вјежба Специјалних јединица МУП-а РС и ФБиХ (ФОТО)

Припадници Специјалне јединице полиције МУП-а Републике Српске и МУП-а Федерације БиХ извели су на војном полигону Мањача показну тактичку вјежбу дјеловања у руралним условима, у оквиру једномјесечне обуке Заједничког комбинованог тренинга са Специјалном јединицом војске САД.
Показна вјежба Специјалних јединица МУП-а РС и ФБиХ изведена на Мањачи - Фото: СРНА
Показна вјежба Специјалних јединица МУП-а РС и ФБиХ изведена на МањачиФото: СРНА

Једномјесечну обуку прошло је по 20 полицајаца из Републике Српске и ФБиХ са десет припадника Европске команде Јединица за специјалне операције америчке војске, а показна вјежба коштала је 305.000 долара.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да су веома успјешно изведеном вјежбом припадници ентитетских МУП-ова показали да могу да раде заједно и да се супротставе било каквим изазовима у БиХ по питању тероризма и борбе против наоружаних криминалаца.

Показна вјежба Специјалних јединица МУП-а РС и ФБиХ изведена на Мањачи

"Надам се да ће оваквих вјежби бити и даље, а данас смо се увјерили да је то дало веома добре резултате", рекао је Лукач.

Он је додао да се обука реализује уз финансијску подршку америчке војске, док је МУП Републике Српске користио своју опрему и возила.

Лукач је најавио и скори конкурс за школовање младих специјалаца МУП-а Републике Српске.

Командант Специјалне полицијске јединице федералног МУП-а Јосип Петрић рекао је да је обука, која је од 1. марта провођена у ФБиХ и Републици Српској, дала свој резултат.

Он је додао да су сви учесници обуке крајње коректно обавили своје задатке и изразио захвалност америчкој Амабасади у БиХ на подршци.

Показна вјежба Специјалних јединица МУП-а РС и ФБиХ изведена на Мањачи

"Ово је први пут да се организује оваква обука, а биће их још и било би добро да се у њу укључе још неке сличне формације", рекао је Петрић.

Он је сарадњу са Специјалном јединицом МУП-а Републике Српске оцијенио јако добром, наводећи да су обе формације у контакту и спремне да заједнички дјелују.

Отправник послова америчке Амбасаде у БиХ Николас Хил захвалио је министарствима унутрашњих послова Републике Српске и ФБиХ на сарадњи, оцијенивши протеклу обуку добром.

Показна вјежба Специјалних јединица МУП-а РС и ФБиХ изведена на Мањачи

Војни аташе у Амбасади САД Скот Милер изразио је очекивање да ће се у наредном периоду проводити још оваквих обука.

"Прије ове вјежбе организовали смо и вјежбу тактичког збрињавања рањеника са припадницима ове двије специјалне јединице и радујемо се могућности наставка сарадње", рекао је Милер.

Он је изразио захвалност Европској команди Јединица за специјалне операције америчке војске на тренинг тиму, те Међународном програму Министарства правде САД за обуке и помоћ у области криминалистичких снага, као и Оружаним снагама БиХ јер су омогућили кориштење њиховог полигона за извођење вјежбе.