latinica  ћирилица
25/03/2015 |  15:57 | Аутор: СРНА

ЕРС: Цијене струје остају најниже у окружењу

Уколико Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске прихвати захтијевано повећање цијене електричне енергије, она би за индустријске и комерцијалне купце у Српској била и даље најнижа у окружењу, саопштено је данас из Електропривреде Републике Српске /ЕРС/.

У саопштењу се истиче да би, с обзиром на најављено повећање цијена у Србији, цијена за купце из категорије домаћинства у Српској биле на том нивоу, али знатно нижа у односу на остало окружење.

"Уколико Регулаторна комисија у цјелости прихвати захтијевано повећање трошкова, просјечна цијена електричне енергије за крајње купце у Републици Српској износиће 13,4 фенинга по киловат часу", појашњавају у ЕРС-у.

У саопштењу се додаје да у односу на просјечну цијену електричне енергије одобрену у претходном тарифном поступку од 12,33 фенинга по киловат часа, захтијевано повећање износи 8,68 одсто.

Када је ријеч о домаћинствима, у ЕРС-у кажу да захтијевана просјечна цијена износи 13,65 фенинга по киловат часу, што у односу на актуелну цијену од 12,47 фенинга, чини повећање од 9,4 одсто.

"Цијене исказане на овај начин представљају упоредиве величине, при чему њихова примјена обезбјеђује остварење регулаторно одобреног прихода, према рјешењима о утврђивању цијене производње, дистрибуције и снабдијевања електричном енергијом", истичу у ЕРС-у.