latinica  ћирилица
25/03/2015 |  16:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Веласкез у Паризу: Велика ретроспектива шпанског мајстора

Великом мајстору златног доба Шпаније, Дијегу Веласкезу, посвећена је велика ретроспектива која је отворена данас у париском Гран Палеу.

"Сликар над сликарима", како га је називао француски импресиониста Едуар Мане, представљен је публици са 64 ремек-дјела, која кроз призоре севиљских кафана и сцена двора краља Филипа IV говоре о Шпанији XVII вијека.

Изложба је изузетена по томе што је на једном мјесту окупила веома ријетка платна. Организовати рестроспективу Веласкезових дјела није нимало лак задатак, будући да се већина његових радова налази у мадриском музеју Прадо који одбила да позајми више од седам слика одједном.

"Веласкезову изложбу је увијек тешко поставити због ријеткости његових слика и њихове концентрације у Праду који се држи стриктног принципа да позајмљује само ограничен број дјела", објаснио је кустос Гијом Киенц за радио Франс 3.

Киенц је желио да публици прикаже комплетну панораму шпанског сликара, од његових почетака у Севиљи до посљедњих година живота и утицаја његове умјетности на савременике.

Иако је Веласкез мало сликао, његова дјела су оставила неизбрисив траг. Дивили су му се многи, посебно потоњи сликари као што су Франциско Гоја, Ежен Делакроа, Френсис Бејкон и Пабло Пикасо.

Званични сликар шпанског двора током 30 година, Веласкез је овјековечио краљевску породицу, али и кепеце и дворске луде, пружајући нову дефиницију портрета.

"Његови портрети су невјероватно живописни и изражавају истину ликова", рекао је Киенц за АФП.

На изложби у Гран Палеу, која траје до 13. јула, публика на жалост неће моћи да види једно од најфасцинантнијих дјела западног сликарства и можда најпознатију Веласкезову слику - "Младе племкиње" (Las Meninas) која се налази у Праду.

Ова слика, у чијој се позадини види сликарев атеље, представља "споменик умјетности и историје, то је шпански споменик, а споменицима се иде на ноге, они се не помјерају", нагласио је Киенц.