latinica  ћирилица
25/03/2015 |  16:58 | Аутор: Агенције

Меркел, Оланд и Рахој на мјесту пада авиона (ВИДЕО)

Мјесто гдје је авион пао данас су посјетили њемачка канцеларка Ангела Меркел, француски предсједник Франсоа Оланд и премијер Шпаније Маријано Рахој.
Меркел, Рахој и Оланд стигли на мјесто несреће - Фото: REUTERS
Меркел, Рахој и Оланд стигли на мјесто несрећеФото: REUTERS

Лидери три земље разговарали су са спасиоцима на терену и полицајцима, а француска телевизија јавила је да су Меркел и Оланд изразили жељу да из хеликоптера виде мјесто несреће.

Јуче је пронађена црна кутија из кокпита која снима разговоре пилота и копилота. Снимци из кутије која је пронађена на мјесту пада авиона су успјешно извучени, саопштио је истражни тим. Француски истражитељи наводе да је меморијски чип на уређају за снимање података са лета авиона испао из свог положаја и да га није могуће пронаћи, али се надају да ће успјети да дођу до података са уређаја за снимање гласа пилота.

Данас је Би-Би-Си јавио, позивајући се на информације Њујорк Тајмса, да је пронађена и друга црна кутија и да је је веома оштећена. Међутим, француски предсједник је демантовао да је пронађена и друга црна кутија. Он је навео да је на мјесту пада авиона нађен оклоп црне кутије, али не и сама црна кутија.

Француски биро за истраге и анализе објавио је, раније данас, фотографије прве пронађене црне кутије авиона који се срушио у француским Алпима.

У несрећи је погинуло свих 150 путника и чланова посаде. У авиону су већином били држављани Њемачке и Шпаније, али и држављана Аустрије, Турске, Холандије, Белгије, Велике Британије, САД-а...

Потрага за тијелима страдалих настављена је одмах јутрос, али спасиоци тешко долазе до неприступачног терена.

Терористички напад није вјероватан, тврде званичници. Коначан узрок пада авиона могао би се знати тек за неколико мјесеци, али већ сада постоји неколико теорија о могућим узроцима пада.

Истражитељи: Пад авиона послије рутинске поруке

Шеф истражног тима Реми Жути рекао је да је посљедња порука из палог авиона била рутинска и да је он почео да пада свега минут касније. Према његовим ријечима, посљедња порука која је послата из авиона била је "рутинска" и садржала је потврду инструкција са командног торња.

- Ништа даље се није чуло након 10.30 часова-  навео је Жути.

Он је истакао и да је пад авиона почео минут након посљедњег звучног контакта са командним торњем, као и да је на радару авион посљедњи пут примијећен када се налазио на висини од око 2.000 метара, што су и висине планина на Алпима.

Француски истражитељи (ФОТО:БЕТА-АП)

- Наше правило службе налаже да не објављујемо имена пилота, али истражићемо њихове биографије - додао је Жути.

Како је навео, временске прилике "нису биле страшне", као и да је готово сигуран да авион није експлодирао у ваздуху, судећи према величини крхотина које су пронађене на мјесту пада.

Истакао је и да нема никакве информације о наводном одлагању полијетања авиона из Барселоне.

Према званичним подацима, авион је требало да полети у 9.30, али је то учинио тек у 10.01 часова.

Он је навео и да нема информације о томе шта се налазило у товарном дијелу авиона, пошто су се појавиле спекулације да се ту налазила већа количина литијумских батерија.