latinica  ћирилица
25/03/2015 |  18:26 | Аутор: Агенције

Сукоби војске и Курда на југоистоку Турске

Турска војска размијенила је ватру са курдским побуњеницима на југоистоку Турске, што је један од ријетких случајева кршења двогодишњег примирја, постигнутог у склопу мировног процеса између Радничке партије Курдистана (ПКК) и званичне Анкаре.

До сукоба је дошло 4 дана пошто је заточени лидер ПКК Абдулах Оџалан изјавио да је 30-годишња побуна те организације против Турске постала "неодржива" и позвао своје присталице да одрже конгрес на којем би била донијета одлука о окончању оружане борбе.

Турске оружане снаге гранатирале су положаје ПКК у области Даглика у провинцији Хакари близу ирачке границе као одговор, пошто су припадници ПКК испалили три гранате, стоји у саопштењу генералштаба турске војске објављеном на њиховом веб сајту.

У саопштењу се наводи да су побуњенци пуцали на турске војнике, али да нема извјештаја о жртвама.

Војници су одмах одговорили на "пуцње терориста", истиче се у саопштењу и додаје да су безбједносне мјере у војним базама у региону појачане, пренио је Ројтерс.

Оџалан, који се налази у затвору на једном острву јужно од Истанбула од 1999, покренуо је мировне преговоре са Владом садашњег предсједника Тајипа Реџепа Ердоана 2012, ради окончања сукоба у којем је, од 1984, погинуло више од 40.000 људи.

Лидер ПКК је прогласио прекид ватре 2013. и наложио ПКК да повуче борце у базе на сјеверу Ирака. Прекид ватре је још на снази, али је ПКК зауставила повлачење неколико мјесеци касније, наводећи да Турска није предузела кораке којима би узвратила.

Турска сматра ПКК за терористичку организацију, као и САД и Европска унија. ПКК, међутим, сарађује са ирачким и сиријским Курдима у кампањи коалиционих снага против екстремиста Исламске државе, навео је АФП.