latinica  ћирилица
25/03/2015 |  18:33 | Аутор: СРНА

Савчић: Од Младића није стигло никакво незаконито наређење

Свједок Миломир Савчић рекао је на суђењу генералу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом да у љето 1995. године, током операције у Сребреници и Жепи, од Младића није добио никакво незаконито наређење супротно правилима ратовања.

Савчић, који је у то вријеме био командант заштитног пука при Главном штабу Војске Републике Српске, рекао је да није знао ништа ни о каквом плану за ликвидацију муслимана заробљених послије пада Сребренице.

У писаној изјави, прочитаној у хашкој судници, Савчић је навео да депеша о поступању са ратним заробљеницима, упућена подређенима 13. јула 1995. године, а која је њему приписана, "нема никакве везе ни са каквим планом за ликвидацију заробљеника", пренијели су медији.

Савчић је потврдио да су припадници пука којим је он командовао, 13. јула 1995. године, на фудбалском игралишту у селу Нова Касаба обезбјеђивали око 1.000 заробљеника из Сребренице и да му није познато да су они стријељани.

"Ја то нисам знао дуги низ година", рекао је Савчић, који је констатовао да су "према изјавама свједока неки заробљеници стријељани на војној фарми Брањево у околини Зворника, 16. јула 1995. године".

Он је рекао да му није познато да је било ко наредио убиство команданта Жепске бригаде Армије БиХ Авде Палића, кога је ВРС заробила након пада те енклаве.

"Колико ја знам, Палић је био заробљен и не знам ко је извршилац", рекао је Савчић, који је одбацио инсинуације да је наредба о убиству дошла од врха војске или државе, наводећи да је то могао да уради било који неодговорни појединац.

Наредни свједок Младићеве одбране је Неђо Јовичић.