latinica  ћирилица
25/03/2015 |  18:44 | Аутор: Агенције

Наочаре које помажу далтонистима да разазнају боје

Једна фирма из Калифорније развила је специјалне наочаре које омогућавају особама које пате од далтонизма да препознају боје.
Наочале које помажу далтонистима - Фото: nezavisne novine
Наочале које помажу далтонистимаФото: nezavisne novine

Особе које имају овај поремећај су слијепе за боје. У свијету каквим га оне виде нема ни зелене, ни црвене боје, већ мноштво сиве и беж нијанси.

Да би им помогли у уклањању посљедица ове аномалије, стручњаци компаније "Enchroma" произвели су наочаре које филтрирају боје како би их учиниле видљивијим.

"Никада прије тога нисам могла да разазнам ружичасту боју", узбуђено је изјавила млада жена која је пробала наочаре.

"Када мој син црта, стално мијења бојице. Сада знам и зашто", задовољно је рекао мушкарац који је уз помоћ наочара први пут могао да се диви цртежима свог малишана.

Далтонизам је вид дјелимичног сљепила који се састоји у неспособности разликовања боја. Термин је добио име по енглеском хемичару Џону Далтону, који је 1798. први описао ову аномалију чула вида коју је и сам имао.

На мрежњачи ока налазе се нервни завршеци - фоторецептори за три основне таласне дужине свјетлости који се дијеле у различите канале који одговарају црвеној, зеленој и плавој боји. Код особа које не распознају боје постоји поремећај у рецепторима - подјела се не одвија правилно па оне стога не препознају боје или замијене једну боју за другу.