latinica  ћирилица
25/03/2015 |  19:07 | Аутор: РТРС

Русија гради прву нуклеарну електрану у Јордану

Русија је потписала уговор вриједан 10 милијарди долара с Јорданом за изградњу прве нуклеарне електране у тој земљи.
Сергеј Киријенко и Калед Тукан потписали споразум о градњи нуклеарне електране - Фото: AP
Сергеј Киријенко и Калед Тукан потписали споразум о градњи нуклеарне електранеФото: AP

Јордану тренутно недостају локални извори енергије, а власти се боре да пронађу начине како би се задовољила све већа потрошња електричне енергије.

Како је објавио сајт Раша тудеј, споразум између Росатома, руске нуклеарне корпорације, и јорданске Комисије за нуклеарну енергију, потписан је јуче у пријестоници Аману. Уговором је планирана изградња двије јединице од 2.000 мегавата  на сјеверу земље, а радови би требало да буду завршени до 2022. године.

"Желио бих нагласити да је Росатом и цјелокупни руски нуклеарни сектор прихватио позив Јордана да изгради своју прву нуклеарну електрану", изјавио је шеф Росатома Сергеј Киријенко, додајући да ће сарадња са Јорданом отворити врата за будуће договоре око набавке нуклеарног горива.

Јордан, према подацима Свјетске нуклеарне асоцијације, увози око 95 одсто својих енергетских потреба, по цијени од око 20 одсто БДП-а. Практички, сва електрична енергије данас у Јордану долази из електрана које увозе нафту и плин.

Потражња за електричном енергијом расте за више од седам одсто годишње због раста становништва и индустријске експанзије.