latinica  ћирилица
25/03/2015 |  19:16 | Аутор: СРНА

Голић и Бодони о активностима Одбора за реформу привредног система

Потпредсједница Владе Републике Српске Сребренка Голић упознала је амбасадорку Француске у БиХ Клер Бодони са активностима Одбора за реформу привредног система Републике Српске, који је до сада предложио 12 реформских закона и покренуо три иницијативе за измјене закона на нивоу БиХ.
Бањалука: Голић-Бодони - Фото: СРНА
Бањалука: Голић-БодониФото: СРНА

"Тиме смо на најбољи начин показали опредијељеност Владе Републике Српске за спровођење социјалних и економских реформи, истовремено подржавајући иницијативу ЕУ којом се фокус усмјерава управо на ове области", истакла је Голићева током састанка са Бодонијевом у Бањалуци.

Голићева, која је и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, поздравила је ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, оцијенивши то као позитиван корак, саопштено је из министарства.

Она је истакла да је за његово провођење од суштинске важности успостављање механизма координације, који ће бити заснован на уставним надлежностима свих нивоа власти, како би институције у складу са тим могле извршавати своје обавезе.

Голићева је упознала Бодонијеву са активностима које Министарство спроводи као надлежни орган за климатске промјене у БиХ.

С обзиром да ће Француска у децембру бити домаћин Конференције УН о климатским промјенама, договорено је да Голићева и Бодонијева прије Конференције у Паризу одрже предавања у неколико општина у БиХ, како би најшира јавност била упозната с активностима у овој области и могућностима ублажавања посљедица све евидентнијих климатских промјена.

Саговорнице су посебну пажњу посветиле стању у области заштите животне средине у Републици Српској.

Француска Амбасада је заинтересована да посредује код француских институција и компанија које се баве заштитом природе за улагање у развој заштићених подручја, прије свега, Националног парка Козара.

Бодонијева истиче да је задовољна резултатима који су у Српској постигнути у области управљања отпадом, те је најавила посјету државне француске компаније за управљање отпадом "Влолиа" Републици Српској, како би се размотриле могућности улагања, по принципу јавно-приватног партнерства.