latinica  ћирилица
25/03/2015 |  19:18 | Аутор: Агенције

Бжежински: Грци успоравају НАТО против Русије

"НАТО је обавезан принципом једногласности, али би неко вријеме могла да га паралише Грчка, која је пријатељ Русије и има право вета", упозорио је Бжежински.

Грчка би, као пријатељ Русије, могла да паралише одговор НАТО-а на руску агресију, рекао је бивши савјетник Сједињених Америчких Држава за националну безбједност, Збигњев Бжежински.

"Атина би могла да искористи своје право вета и успори одговор Сјеверноатлантске алијансе уколико Русија "баци око" на њене балтичке државе чланице", рекао је Бжежински.

Савјетник америчког предсједника Џимија Картера од 1977. до 1981, указао је да би и Пољска могла да буде мета након прошлогодишње руске анексије Крима, као и бивше совјетске државе као што су Молдавија, Грузија и Азербејџан богат нафтом.

Члан пет НАТО-а, подсјетио је Бжежински, обавезује 28-члану Алијансу на колективан одговор уколико је нека чланица нападнута.

"НАТО је обавезан принципом једногласности, али би неко време могла да га паралисе Грчка, која је пријатељ Русије и има право вета", упозорио је он.

Агенције преносе да радикално љевичарска грчка влада његује везе са Русијом, усред напора Атине да избјегне банкрот и да грчки званичници отворено хвале изгледе да се Атина обрати Русији или Кини за помоћ, уколико се преговори о зајму са ЕУ заврше неуспјехом.

У том духу, грчки премијер Алексис Ципрас састаће се са руским председником Владимиром Путином 8. априла у Москви, а у мају ће присуствовати паради поводом Дана побједе у руској пријестоници.

Раније ове године, Бжежински је позвао САД и њихове савезнике да распореде трупе у балтичким државама како би одвратили Русију од могућег упада у бивше совјетске републике.