latinica  ћирилица
25/03/2015 |  19:32 | Аутор: Агенције

ЕУ нуди милијарду евра за инфраструктурне пројекте на Балкану

Хан је саопштио да је снажније повезивање земаља западног Балкана један од приоритета саобраћајне политике ЕУ са циљем изградње основне мреже која ће обухватити главне градове и даље се развијати кроз заједничку посвећеност уз фокус на заједнички одабраним приоритетним пројектима.
Приштин: Конференција о Балкану - Фото: ТАНЈУГ
Приштин: Конференција о БалкануФото: ТАНЈУГ

ЕУ ће кроз различите програме финансијски помоћи даљи развој западнобалканске иницијативе за развој инфраструктуре, поручио је европски комесар за проширење и сусједну политику, Јоханес Хан, и најавио подршку од милијарду евра за инфраструктурне пројекте у наредном периоду.

Он је на Западно-балканској конференцији у Приштини, на којој учествује и делегација БиХ, саопштио да је снажније повезивање земаља западног Балкана један од приоритета саобраћајне политике ЕУ са циљем изградње основне мреже која ће обухватити главне градове и даље се развијати кроз заједничку посвећеност уз фокус на заједнички одабраним приоритетним пројектима.

Шефови дипломатија и министри саобраћаја земаља западног Балкана и представници међународних организација, на конференцији у Приштини, оцијенили да ће боља инфаструктурна повезаност убрзати њихов развој.

Конференција у Приштини била је прилика да се представе добре праксе из региона у погледу јединствених секторских приоритета, које су припремили национални инвестициони комитети.

Конференција је окупила је шефове дипломатија и министре саобраћаја Албаније, Босне и Херцеговине, Косова, Македоније, Србије и Црне Горе, као и високе представнике ЕУ.