latinica  ћирилица
25/03/2015 |  19:42 | Аутор: РТРС

Посланици СНСД-а траже понављање процедуре -Звиздићу истекао рок (ВИДЕО)

Законски рок употребе новог предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића је истекао. Посланици СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ, све приједлоге новог министарског савјета сматраће нелегалним. Истовремено траже да Предсједништво БиХ понови поступак именовања предсједавајућег Савјета министара.
Посланици СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Посланици СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Посланици СНСД-а јасно су поручили да је истекао рок од 35 дана за потврђивање и именовање нових министара и замјеника и да је тако прекршен Закон о Савјету министара БиХ. То је потврдио и генерални секретар Савјета министра Звонимир Кутлеша, али и додао да закон не кажњава пробијање рокова. Новоизабрани Савјет министара за СНСД ће бити нелегалан ако Предсједништво БиХ не понови процедуру именовања предсједавајућег Савјета министара. Посланици су данас расправљали и о плаћању РТВ таксе, а представници законодавне власти на нивоу БиХ из СДС-а позвали су грађане на кршење ове законске обавезе.

 Закон је јасан – након 35 дана од именовања истиче рок употребе Дениса Звиздића. Посланици СНСД-а поручују: потврђивање и именовање нових министара и замјеника у Савјету министара није било у законском року. Траже од Предсједништва да понове поступак. Ипак ЦИК је данас издала потврде да преосталих 5 кандидата испуњавају услове за именовање у Савјет министара БиХ. Из генералног секретаријата Савјета министара потврда -рокови пробијени, али санкција нема. Представници власти на нивоу БиХ другачије тумаче закон. Тврде да ће њихови кандидати у министарским и замјеничким фотељама бити легални и легитимни.

 Сједницу Парламента БиХ обиљежила је и расправа о РТВ такси. Посланици СДС-а кажу да нису задовољни радом РТРС-а и позивају грађане да крше законску обавезу и не плаћају РТВ таксу.

СДС по налогу сарајевке политичке сцене наставља покушаје урушавања институције Републике Српске кажу у СНСД-у. Поручују да је РТРС постојао и прије власти СНСД-а.

Посланици СНСД-а и ДНС-а напустили су и данашњу сједницу Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ након што ни седми пут није у дневни ред уврштен њихов приједлог за смјену предсједавајућег, Шефика Џаферовића.