latinica  ћирилица
25/03/2015 |  19:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Ускоро римејк филма "Валтер брани Сарајево"

Снимање римејка филма "Валтер брани Сарајево" почеће ове године након што крајем маја буде одржана аудиција за глумце и изабран нови Валтер.

Након аудиције за глумце и избора новог Валтера који ће у тој улози наслиједити Велимира Бату Живојиновића, почеће снимање римејка популарног "Валтера" , најавио је Винко Грубишић, предсједник Управе Јадран филма, носиоца тог пројекта, у којем учествују партнери из Кине, али и сарадници из земаља бивше Југославије, те Аустралије и Њемачке.

Филм ће се снимати у двије верзије, а снимљени материјал искористиће се и за телевизијску серију.

Грубишић је подсјетио да је оригинални филм у режији Хајрудина Крвавца из 1972. био жанровски класик који је имао сензационалан успјех у Кини, оцијенивши да је адаптација "Валтера'' за ново доба у креативном смислу била врло изазован и тежак задатак.

Јадран филм је иницијатор пројекта од 2006. односно 2007. када је био представљен на Сарајево филм фестивалу и након више година преговора са страним партнерима римејк "Валтера" је ушао у завршну фазу.

Према његовим ријечима, римејк ће се снимати у Сарајеву на аутентичним локацијама, али и у загребачким студијима Јадран филма, зависно од планиране двије верзије новог "Валтера".

- У првој верзији Јадран филм и партнери из Сарајева воде главну ријеч, у другој верзији филма нећемо имати тако значајну улогу јер смо за тај пројекат, а нарочито за другу верзију, заинтересовали важне и велике стране партнере - каже он.

Римејк ће, како је истакао, вјерно слиједити дух оригинала, али ће имати и неке елементе који га приближавају перцепцији данашњег гледаоца и у неком смислу ће имати везе и са посљедњим ратом на овим просторима.

Аудиција ће бити отворена за све глумце са подручја бивше Југославије. У припремама за нови филм продуценти нису контактирали са Батом Живојиновићем, али ће сви који су се појављивали у оригиналу на неки начин бити присутни у римејку, пишу електронски медији.

Филм "Валтер брани Сарајево" романсирана је прича о антифашистичком покрету у окупираном Сарајеву током Другог свјетског рата и легенди покрета отпора Владимиру Перићу Валтеру.

Био је међу најгледанијим филмовима икада у Кини, а према неким процјенама погледало га је скоро милијарду људи.