latinica  ћирилица
25/03/2015 |  20:24 | Аутор: Б92

Татуин: Од џедаја до џихадиста

Татуин, планета коју обасјавају два сунца, позната је као дом Лука Скајвокера из "Ратова звијезда", а град Татауин у Тунису у ком је Џорџ Лукас оживио дио своје галактичке визије, неколико деценија касније је умјесто дома џедаја, постао упориште џихадиста.
Луксов град Татауин у Тунису сада одмориште џихадиста - Фото: CNN
Луксов град Татауин у Тунису сада одмориште џихадистаФото: CNN

Градић у пустињи познат по својим кућама са куполама, од краја седамдесетих и стварања култа око серијала "Ратова звијезда" био је крајња дестинација ходочашћа стотина хиљада фанова широм свијета.

За њих су капије овог мјеста сада затворене, а новинарске екипе са Запада туда путују уз обезбјеђење и ригорозну контролу наоружаних људи на пунктовима распоређених по пустињским путевима.

Татауин је постао једно од одморишта за борце Исламске државе, који путују из или ка камповима за тренинг милитаната у Либији, удаљених око сто километара ка истоку.

У једној од кућа налик онима у којима су боравили Лук Скајвокер, Хан Соло или Оби Ван Кеноби, недавно је пронађено више скривених сандука са оружјем, а Си-Ен-Ен је јавио да је у једном од њих било 20.000 комада муниције, као и више ракетних бацача са пројектилима.

Иначе, исти град је користио и Крис Картер, творац "Досијеа Икс", за сцену на крају дугометражног филма из тог серијала.