latinica  ћирилица
25/03/2015 |  21:14 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Предсједник Јемена је побјегао

Стејт департмент је саопштио да је у току вечери био у контакту с предсједником Јемена Абедрабо Мансоур Хадијем, али да не може да наведе гдје се он налази.

- Ми смо били у контакту са њим. Он се више не налази у својој резиденцији... Ја нисам у позицији да одавде потврдим било какве додатне детаље о његовој локацији - рекла је портпаролка Стејт департмента Џен Псаки, пренио је АФП.

У међувремену, шеф дипломатије Јемена Ријад Јасин рекао је да би, ако побуњеници заузму град Аден, гдје је Хади нашао уточиште, то значило почетак грађанског рата.

Он је упозорио на "евентуалну доминацију Ирана над читавим Арапским полуострвом", пошто се сумња да та земља подржава побуњенике.

Очевици у Адену су навели да пљачкаши пустоше предсједничку палату коју је Хади нешто раније напустио.

Војни авион гађао је раније данас резиденцију редсједника, али је умјесто ње погодио оближњу зграду која је напуштена, рекли су из Хадијевог обезбјеђења.

Хадијев помоћник изјавио је раније да је свргнути предсједник пребачен на сигурну локацију у Адену. Шиитска хутска милиција, уз подршку трупа које су у савезу с бившим предсједником Али Абдулахом Салехом напредовале су брзо према Адену и заузеле ваздушну базу Ал Анад.

Јемен, дугогодишњи савезник САД у рату против Ал Каиде, све више је подијељен између сјевера под контролом Хута, које наводно помаже Иран, и југа којим доминирају Хадијеве присталице.