latinica  ћирилица
25/03/2015 |  22:27 | Аутор: ТАНЈУГ

САД испоручиле прве "хамере" Украјини

САД испоручиле Украјини првих десет оклопних возила типа "хамер" у оквиру програма војне помоћи за борбу против проруских активиста на истоку земље, јавља АП.
САД испоручиле прве "хамере" Украјини - Фото: AP
САД испоручиле прве "хамере" УкрајиниФото: AP

Укринформ наводи да је америчку пошиљку на аеродрому "Бориспољ" у Кијеву дочекао украјински предсједник Петро Порошенко.

Украјинска агенција наводи да је приликом уручења Порошенко прегледао пошиљку високомобилних мултифункционалних возила и лично сјео за волан једног од њих, како би га тестирао на аеродромској писти.

Украјински предсједник најавио је да ће сва возила послије опремања бити упућена "прије свега, у високомобилне десантне јединице, које обављају задатке у зони антитерористичке операције".

"Желим да захвалим нашим партнерима, Сједињеним Америчким Државама, за свестрану подршку Украјини. То је реална и права потврда стратешког партнерства између наших земаља", рекао је Порошенко, захваљујући Вашингтону на "досљедној и чврстој позицији у рјешавању конфликта у Доњецком басену".

Порошенко је захвалио Сједињеним Државама и на томе што сматрају Русију агресором, и за иницијативност и упорност када је у питању продужење санкција Москви, наводи украјинска агенција.

Украјински предсједник је најавио да ће у наредних 45 дана Украјина добити преостале "хамере", предвиђене споразумом са Вашингтоном, наводи АП.

Порошенков кабинет најавио је да ће САД испоручити Украјини 230 "хамера", подсјећа америчка новинска агенција, додајући да је администрација америчког предсједника Барака Обаме најавила пружање војне "неубојите" помоћи у износу од 75 милиона долара, али да се "уздржала од нуђења убојите опреме, упркос позивима из Конгреса да то учини".

Порошенко је средином мјесеца најавио и да ће украјинске извиђачке јединице "најзад добити британске оклопне транспортере 'саксон'".

Укринформ је тада подсјетио и да су Сједињене Државе одлучиле да Украјини дају неколико система беспилотних летјелица "гавран" (raven), 30 оклопних вишенамјенских "хамера" и 200 џипова истог типа, вриједних приближно 75 милиона долара.