latinica  ћирилица
26/03/2015 |  07:57 | Аутор: Б92

Путинов блеф или најава повлачења?

Предсједник Русије Владимир Путин најавио је да ће можда неко други бити на тој позицији 2019. године.
Владимир Путин - Фото: РИА Новости
Владимир ПутинФото: РИА Новости

Он је, говорећи на Свјетском такмичењу у вјештинама у Казању између редова навео да се можда неће кандидовати за нови мандат, пошто му садашњи истиче 2018. године.

“Следеће овакво такмичење је 2019. године, а предсједнички избори у Русији су годину дана раније, али сам увјерен, да ко год буде био на челу Русије да ће са задовољством прихватити да учествује на оваквим манифестацијама“, рекао је Путин.

Руски предјседник је на тај начин одговорио организатору Свјетског такмичења у вејштинама Сајмону Бартлију, који је изразио наду да ће Путин и 2019. године присуствовати церемонијама отварања и затварања такмичења.

Путин се често суочавао са питањима шта ће послије 2018. године, односно да ли ће тражити нови мандат. Никада до сада није директно одговорио, а на годишњој конференцији 2014. године рекао је да је веома рано да доноси било какве одлуке.

“Званичници морају да раде за добробит своје државе. Резултати морају да буду кључни за одлуку на изборима. Важно је стално радити у интересу грађана Русије, а о томе ко ће се кандидовати 2018. године разговараћемо на бази онога што је урађено и мишљења народа“, рекао је Путин.

Када се већ говори о ова два критеријума, у оба је Путин супериоран, њему становништво Русије захваљује на враћању Крима, те чврстој међународној политици.

Због тога је, према последњим истраживањима, подршка Путину у посљедњих неколико мјесеци скочила на 85% што би значило да ће се готово сигурно кандидовати за нови мандат, упркос изјавама попут ове у Казању.