latinica  ћирилица
26/03/2015 |  08:17 | Аутор: СРНА

Сједиште епархије Славонске враћено у Пакрац

Његово преосвештенство епископ славонски Јован сматра да је испунио први задатак као епископ - да врати сједиште епархије Славонске у Пакрац.

Владика Јован је у изјави за Срну нагласио да су у току велики радови на Саборној цркви Свете Тројице и владичанском двору у Пакрацу.

"Тренутно радимо на њеном уређењу и повратку у Епархијски двор", истакао је епископ Јован.

Владика Јован је подсјетио да је владичански двор у Пакрацу један од највећих дворова Српске православне цркве, који је центар српског црквеног, народног и духовног живота у Славонији.

Према његовим ријечима, Пакрац је мјесто као што су Цетиње, Сремски Карловци и Призрен, односно једно од средишта српског народа, поготово што је тај владичански двор чувао једну од најчувенијих библиотека Балкана - библиотеку епархије пакрачко-славонске, која је у посљедњем рату, великим дијелом сачувана.

Епископ Јован је рекао да су се они остаци народа који данас живе на простору западне Славоније видјели на његовом устоличењу 13. септембра на Дан новомученика јасеновачких.

"Може се видјети да се свакога дана све више појављују на богослужењима, да су у животу Цркве. Гдје год да се обнавља живот Цркве тамо је народ присутан", истакао је епископ Јован.

Када је ријеч о повратку у западну Славонију, епископ Јован наводи да су у западној Славонији мале ствари - велике ствари и да се осјети један повратник и једна породица и зато много зависи од тога да се људи одлуче и да то ураде.

Говорећи о погрому Срба и стравичним злочинима који су почињени над српским народом у протеклом рату у западној Славонији, епископ Јован је истакао да СПЦ у процесуирању злочина не може да замијени хрватску државу у њеним функцијама, али може позивати на правду, мир, измирење и истину.

"Ми не смијемо заобићи исто тако ни злочине које је неко починио у српско име, не смијемо заборавити све жртве које су биле тамо, јер иначе нисмо искрени. Да је српски народ тамо почишћен и страдао 1991. и 1995. године то је чињеница која је незаобилазна", рекао је епископ славонски Јован.