latinica  ћирилица
26/03/2015 |  08:35 | Аутор: ТАНЈУГ

САД и ЕУ преговарају у шифрама

Трговински преговори између САД и Европске уније о "Трансатлантском трговинском и инвестиционом партнерству" су у знаку шифрованих порука, преноси ББЦ.
Новац - Фото: илустрација
НовацФото: илустрација

На то је данас упозорио Комитет доњег дома британског парламента за пословање, инвестиције и вјештине, преноси британски јавни сервис ББЦ.

У свом најновијем извјештају достављеном британском парламенту, Комитет је позвао британску владу да престане са давањем обећања да ће потенцијални споразум донијети Европи 100 милијарди фунти годишње, и да умјесто тога представи свеобухватну процјену економских бенефита и ризика који пријете различитим секторима, наводи ББЦ.

Како додаје британски медиј, парламентарци траже и "недвосмислену" изјаву министара да ће сектор јавних услуга у Британији бити заштићен.

Преговарачи Европске уније и САД се надају да ће до краја ове године договорити партнерство, међутим, британски посланици сматрају да су бројни детаљи тог споразума и даље ван домета јавности.

Предложени споразум о слободној трговини између ЕУ и САД је, како јавља британски сервис, већ  наишао на отпор широм Европе, а из британског Комитета поручују да ТТИП има потенцијал да озбиљно наштети британској привреди, на плану радних мијеста и сектора јавних услуга.

ТТИП има за циљ укидање царинских баријера у широком спектру привредних сектора, како би се лакше куповала и продавала роба и услуге између ЕУ и САД.