latinica  ћирилица
26/03/2015 |  08:43 | Аутор: ТАНЈУГ

САД изводе ваздушне ударе на Тикрит (ВИДЕО)

САД су покренуле ваздушне ударе на град Тикрит као подршку ирачким снагама које се боре да освоје град од Исламске државе, након што је то Багдад затражио

"Могу да потврдим да је ирачка влада тражила подршку коалиције за операције у Тикриту", рекао је портпарол Пентагона пуковник Стивен Ворен, додајући да су операције у току, пренио је АФП.

САД пружају обавештајну и извиђачку подршку операцијама против екстремиста Исламске државе у Тикриту, административном центру провинције Салах ел-Дин на северу земље, саопштила је Бијела кућа.

Агенције су претходно пренијеле изјаву ирачког предсједника Фуада Масума да је код Тикрита јуче почело извиђање из ваздуха, да ће послије извиђачких мисија бити сачињен извјештај и потом "почети операције из ваздуха".

Асошијетед прес, позивајући се на представника Пентагона, наводи да је копнена офанзива Ирака против снага ИД "у застоју".

Оружане снаге централних власти Ирака 2. марта динамизовали су акције за ослобођење Тикрита и током првог дана армија је опколила град са 250.000 становника са три стране и почела офанзиву уз подршку артиљерије и авијације.

На почетку напада екстремисти ИД су почели да се повлаче ка сјевероистоку, а уколико ирачка војска успе у Тикриту, појавиће се могућност напредовања ка провинцији Нинива и граду Мосулу, који је ИД прогласила за главни град свог "калифата".