latinica  ћирилица
26/03/2015 |  09:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Чиле: Ванредна ситуација због поплава

Најобилније кише које су захватиле пустињске области на сјеверу Чилеа у посљедњих 20 година, однијеле су најмање два живота, док се 24 лица воде као нестала, а на хиљаде становника су у невољи.

Владина канцеларија за ванредне ситуације ОНЕМИ саопштила је јутрос да је скоро 61.000 људи остало без струје, а готово 50.000  нема пијаћу воду у, иначе, сушним областима Кокимбо, Атакама и Антофагаста, преноси Ројтерс.

На телевизијским снимцима и фотографијама на друштвеним мрежама види се како су се муљевите ријеке излиле из корита и пуне градске улице, потапајући мостове и плавећи зграде, укључујући и једну болницу, а нека мања мјеста су чак дјелимично разорена.

ОНЕМИ наводи да је једна особа у Антофагасти доживјела струјни удар на улици, док је у Атаками једна особа погинула у одрону водом натопљене земље.

Предсједница Мишел Башеле је обишла погођене области да би процијенила штету и помогла у предвођењу спасилачких напора.

Министар унутрашњих послова Родриго Пенаилиљо саопштио је јуче да је проглашено ванредно стање и да је оружаним снагама наложено да координишу операције пружања помоћи и преузму контролу над јавним редом у најугроженијим зонама.

Према његовим ријечима, очекује се да ће се јаке кише наставити у наредних осам сати.

Становници мањих мјеста су евакуисани, а многи путеви су одсјечени, па се евакуисање спроводи само ваздушним путем, рекао је замјеник министра Махмуд Алеуј.

У сјеверном дијелу Чилеа налазе се многи од највећих рудника бакра у тој земљи, из којих потиче трећина свјетских залиха бакра.

Због обилних падавина у земљи која има највећу производњу бакра у свијету, многе компаније су морале да обуставе рад у више великих рудника, закључује британска агенција.