latinica  ћирилица
26/03/2015 |  09:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Хансен: Украјинска криза је и руска криза

Украјинска криза показује да је неопходна реформа цјелокупног друштва и система и суштина кризе није ограничена само на Украјину, већ је то криза и у Русији.

То је оцјена амбасадора Данске у Србији Михаел Борга Хансена.

"Сви говоре 'украјинска криза', али је то такође и 'руска криза'. Ви то у Србији знате веома добро. Због чега су ваши грађани нарочито заинтересовани за улазак у ЕУ. Зато што желе бољи квалитет живота, посао, бољу плату и бољу будућност. Исте ствари желе и у Украјини", рекао је амбасадор Хансен за данашњу "Политику".

На новинарску констатацију да је украјинска криза избила и због спољашњег утицаја, Хансен је рекао да је то тачно.

"Али, због чега су људи изашли на улице у Кијеву ? И због чега је Русија тако снажно реаговала против тога? Изашли су због незадовољства корупцијом и владавином олигарха. Мислим да ће у моменту када реформе у Србији и Украјини успију, а мислим да ће успјети прије у Србији него у Украјини, истог тренутка то утицати и на саму Русију, јер су економске и друштвене везе између Украјине и Русије веома тијесне", рекао је Хансен.

На питање како би оцијенио став Србије поводом украјинске кризе, Хансен је рекао да би "сами приоритети Србије који се тичу спољне политике - ЕУ интеграције и избор да не тражи чланство у НАТО-у, требало да помогну у разумјевању жеље других европских земаља за формулисање сопствене политике. Србија и Данска не желе ексклузивне сфере утицаја у Европи", рекао је за "Политику" амбасадор Данске Михаел Борг Хансен.