latinica  ћирилица
26/03/2015 |  10:22 | Аутор: СРНА

Павић: Наћи рјешење за већу наплативост

Градоначелник Приједора Марко Павић изјавио је да се у процедури наплате пореза на непокретности мора нешто мијењати, будући да локалне заједнице нису задовољне ни наплатом ни обухватом овог пореза, јер Пореска управа Републике Српске тежиште баца на државне порезе.
Марко Павић, градоначелник Приједора - Фото: СРНА
Марко Павић, градоначелник ПриједораФото: СРНА

"Када је ријеч о рјешењу овог проблема, сматрам да треба основати у Пореској управи посебно одјељење за наплату прихода који припадају локалним заједницама или пренијети ту надлежност на локалне заједнице да оне саме наплаћују порезе који им припадају", рекао је Павић.

Он је навео да су блиц контролом неколицине пореских обвезника у Приједору нађени нетачни подаци у пријавама имовине и да су огромни износи које општина досад није убирала због непријављених непокретности.

"Ми немамо инстурмената за наплату, а најгоре је то што овдје није у питању толико да ли они који су пријавили имовину плаћају или не, колико је питање што нико не санкционише оне који уопште нису пријавили имовину или оне који нису пријавили сву имовину", нагласио је Павић.

Он је додао да ће се универзална пореска стопа од 0,25 одсто, предложена новим законом, вјероватно смањити на око 0,20 одсто и да порески обвезници из Приједора неће осјетити велику разлику, будући да је од почетка наплате овог пореза 2012. године стопа у овом граду износила 0,18 одсто.