latinica  ћирилица
26/03/2015 |  10:41 | Аутор: БЕТА

Сирија: Настављено уништавање хемијског оружја

Сиријске власти су наставиле да уништавају своја посљедња складишта с хемијским оружјем, што ће бити завршено у наредних неколико мјесеци.

Према извјештају достављеном Савјету безбједности УН који о томе треба да расправља 2. априла, постоје седам хангара и пет подземних тунела с хемијским оружјем.

"Три од пет тунела је већ уништено, а остали подземни пролази с оружјем биће уништени до јуна", наводи се у извјештају и додаје да су у току припреме за уништење хангара.

ОИАЦ је напоменуо да су два хангара и један тунел за сада неприступачни због безбједносне ситуације на терену.

"Сиријске власти су наставиле сарадњу", навела је организација у извјештају који обухвата период од 23. фебруара до 22. марта 2015. године.

Сирија је до сада уништила 98 одсто свог хемијског арсенала.

Послије напада гасом сарин у августу 2013. године, власти у Дамаску су пристале да униште своје хемијско оружје. Споразумом у септембру 2013. године, спријечена је америчка војна интервенција у тој земљи.

У ранијем извјештају ОИАЦ-а наводи се да постоји велика вјероватноћа да је хлор коришћен у нападима на три сиријска села у априлу 2014. године, али се не зна ко је од зараћених страна у Сирији одговоран за то.