latinica  ћирилица
26/03/2015 |  10:51 | Аутор: СРНА

Повратак Крима Русију коштао 2,2 милијарде долара

Трошкови припајања Крима Русији износе око 140 милијарди рубаља, односно 2,2 милијарде долара. Према подацима Министарства финансија Русије, из федералног буџета потрошено је укупно 124,7 милијарди рубаља,двије милијарде долара према курсу од 16. марта ова године.

Од тога је 90,8 милијарди рубаља, или 1,4 милијарда долара, издвојено за плате у државном сектору, за социјална давања, издржавање институција и покривање дефицита буџета Пензионог фонда Крима.

Још 33,9 милијарди рубаља /600 милиона долара/ потрошено је за намјенске трансфере.

Ради се о трошковима за осигуравање електричне енергије и гријање, за снабдијевање водом, грађевинске радове, саобраћај, образовање и помоћ у сфери стамбено-комуналног сектора те за подршку запошљавању...

Осим тога, постојао је и "затворени дио", по којем су финансирани радови у војно-поморској бази и други задаци Министарства обране на Криму.

Та сума је била знатно мања од "отвореног" дијела трошкова, наводе руски портали, цитирајући неименованог федералног функционера.

Годину дана након припајања Крима, двије трећине анкетираних Руса вјерује да повратак полуострва у Русију има историјски значај.

Такође, 72 одсто испитаника сматра да Русија враћа статус "велике државе".

Истовремено, више анкетираних је против даљег ширења руских граница - 57 одсто, док је за - 32 одсто.