latinica  ћирилица
26/03/2015 |  10:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Чикаго: Јеремић и Емануел о српској дијаспори

Предсједник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој Вук Јеремић боравио је у Чикагу, гдје се састао с градоначелником Рамом Емануелом, бившим шефом кабинета предсједника САД Барака Обаме и предсједавајућим Српског Кокуса у америчком Конгресу.
Вук Јеремић - Фото: ФОНЕТ
Вук ЈеремићФото: ФОНЕТ

Емануел, који је тренутно у кампањи за други мандат на мјесту градоначелника Чикага, упознао је јуче Јеремића са приоритетима градске управе, посебно се интересујући за стање српске дијаспоре у овом граду.

Предсједник ЦИРСД је у интервјуу за градски радио подржао Емануела, истакавши да "вјерује да је за српску дијаспору, као и за грађане Србије добро да један освједочени пријатељ наше земље остане на тако важној функцији".

"Ја не представљам званичан став Србије, али се искрено надам да ће Рам Емануел поново бити изабран за градоначелника Чикага, јер ми немамо пуно таквих пријатеља у свијету, а поготово у Америци. Сматрам да би било од огромног значаја за односе САД и Србије, а и за наше сународнике у Чикагу, да Емануел остане на челу једног од најважнијих градова у Америци, јер је он неко ко има капацитет да утиче на администрацију, Бијелу кућу поготово", рекао је Јеремић.

Јеремић је упознао Емануела са програмом и пројектима ЦИРСД-а, посебно онима који су посвећени одрживом развоју, истакавши важност предстојећег Самита посвећеног одрживом развоју градова, који ће бити одржан у мају ове године управо у Чикагу.

Предсједник ЦИРСД је одржао и предавање на чикашком Савјету за глобалне односе.