latinica  ћирилица
26/03/2015 |  11:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Јемен: Саудијска Арабија почела ваздушне нападе на Сану (ВИДЕО)

Да би се поново успоставио ред у Јемену можда ће бити потребна копнена офанзива, изјавио је саудијски извор упознат са војним питањима, само неколико сати након што је Саудијска Арабија почела ваздушне ударе на оружане формације Хутија, који су савезници Ирана.
Сана, Јемен - Фото: AP
Сана, ЈеменФото: AP

"Не можемо остварити своје циљеве враћања легитимне владе ако само контролишемо небо Јемена... за успостављење реда можда ће бити потребна копнена офанзива", рекао је тај извор Ројтерсу.

Јемен је данас затворио главне луке на мору, рекли су локални извори након што су Саудијска Арабија и њени савезници почели да бомбардују снаге Хутија које се боре против јеменског предсједника кога подржава Запад.

"Све главне морске луке су данас затворене због интензивирања сукоба", рекли су локални извори.

РИА Новости пренијела је, позивајући се на изворе из локалних власти, да је број жртава ваздушних удара повећан до 65. "Број жртава ваздушних удара у стамбеним четвртима сјеверно од Сане и у Сади је 65, укључујући жене и децу", наводи неименовани чиновник, додајући да спасиоци извлаче рањене испод рушевина.

РИА Новости, такође, преноси тврдњу неименованог извора из пограничне службе да предсједник Јемена Абдрабу Мансур Хади није пуштен у Оман и да је на јеменској територији. Други тамошњи извор рекао је да је Хади недавно стигао у центар региона Хадрамут (Хадхрамаут), град Ал-Мукалу, и да би могао да крене ка Саудијској Арабији.

Раније је ТВ канал "Скај њус - Арабија" јавио је да је Хади у Оману и да је у тај султанат стигао у пратњи шефа јеменске обавјештајне службе Алија ал-Ахмедија.

Како је пренио ТАС С, претпоставља се да би Хади из Омана могао да оде до египатског Шарм ел-Шеика, гдје је за данас најављена ванредна министарска сједница Арапске лиге посвећена ситуацији у Јемену.

Ирански министар спољњих послова Мухамед Џавад Зариф је поручио да ће Иран уложити максималан напор да би се зауставила криза у Јемену. "Ваздушни удари које предводи Саудијска Арабија треба одмах да престану јер то представља кршење суверенитета Јемена. Ми ћемо уложити све напоре у заустављање кризе", рекао је Зариф.

Иранско мнистарство спољњих послова је тражило заустављање војне "агресије" у Јемену и упозорило да би то могло довести до погоршања кризе. "Иран тражи заустављање војне агресије и ваздушних удара на Јемен и његов народ. Војне акције у Јемену, који се суочава са унутрашњом кризом, још више ће закомпликовати ситуацију и спријечиће настојања да се криза ријеши мирним средствима", рекла је портпаролка тог министарства Марија Афхам. Иран негира да је обезбиједио новац и обучавање снага сиитских Хутија у Јемену, као што тврде неки западни и јеменски званичници.

Москва је забринута због најновијег развоја догађаја у Јемену, саопштило је руско министарство спољњих послова. Русија је увек подржавала суверенитет, јединство и територијални интегритет Јемена, навело је министарство. "Ми сматрамо да је нарочито важно да све стране у јеменском сукобу и њихови страни савезници одмах прекину све војне акције и покушају да остваре своје циљеве оружјем", истиче се у саопштењу руског министарства. "Ми смо увјерени да се дубоке подјеле које сада постоје у Јемену могу ријешити једино дијалогом у који ће бити укључена читава земља", додаје министарство.

Бијела кућа је синоћ саопштила да САД подржавају офанзиву на челу са Савјетом за сарадњу персијских земаља и да је пресједник САД Барак Обама је дозволио америчку "логистичку и обавештајну" помоћ.

Снаге лојалне јеменском предсједнику Абд-Рабу Мансур Хадију повратиле су данас аеродром у Адену послије жестоких сукоба са снагама у савезништву са Хуту борацима који су противници његове власти, јавиле су агенције позивајући се на локалне званичнике. Аеродром су јуче заузеле снаге лојалне бившем предсједнику Алију Абдулаху Салеху, који је савезник Хутија и још је моћна личност у Јемену, иако је отишао с власти 2011. године.

Саудијска Арабија и њени савезници из Персијског залива покренули су ноћас офанзиву у Јемену да би потиснули снаге које су савезници Ирана и држе под опсадом Аден, гдје је уточиште пронашао предсједник Јемена кога подржавају САД.

Војни извори наводе да су на мети напада били положаји побуњеника на различитим локацијама у Сани, укључујући ваздухопловну базу ал-Дајлами и међународни аеродром у сјеверном дијелу града, као и предсједнички комплекс који су побуњеници заузели у јануару.

Телевизија "Ал-Арабија" је објавила да у офанзиви у Јемену учествује 150.000 саудијских војника и 100 бомбардера, као и да су Египат, Јордан, Судан и Пакистан спремни да учествују у копненој офанзиви у Јемену. "Ал-Арабија" је, такође, јавила да су у ваздушним ударима учествовали и авиони из Египта, Марока, Јордана, Судана, Кувајта, Уједињених Арапских Емирата, Катара и Бахреина.

Званичник политбироа Хутија Мухамед ал-Бухаити је за Ројтерс изјавио да су Хути спремни да се супротставе ваздушној кампањи коју предводи Саудијска Арабија. На питање да ли су од почетка напада били у контакту са Ираном, који је њихов савезник или да ли ће Хути тражити војну помоћ од Техерана, он је одговорио: "Не. Јеменски народ је спреман да се суочи са овом агресијом без страног уплитања".

Шиитиски Иран је главни савезник Хутија, шиитске групе која се бори против снага лојалних Хадију, бившем генералу кога подржавају сунитске земље у Персијском заливу. Власти сунитске Саудијске Арабије оптужују Иран да подстиче вјерско насиље у региону и Јемену уз помоћ Хутија.

Путин тражи „тренутан прекид војних активности” у Јемену

 Руски председник Владимир Путин данас је позвао на „тренутан прекид војних активности"у Јемену у телефонском разговору са иранским лидером Хасаном Роханијем, саопштио је Кремљ. Милиције шиитских Хута које имају подршку Ирана заузеле су велике дијелове Јемена, а конфликт се јуче продубио када су ратни авиони сунитских власти Саудијске Арабије напали позиције Хута у Јемену, што је изазвало протесте Техерана, јавио је Ројтерс.

Либански Хезболах осудио је раније данас као „неоправдану агресију” ваздушне ударе у Јемену, наводећи да то води регион појачаној напетости. Ова шиитска група, коју подржава Иран, такође је позвала Саудијску Арабију и њене савезнике да одмах и безусловно обуставе нападе. Арапска лига је раније данас дала пуну подршку кампањи, коју предводи Саудијска Арабија, против шиитских Хута у Јемену.