latinica  ћирилица
26/03/2015 |  11:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Рат у Јемену, расте цијена нафте

Цијене нафте су порасле, након што је Саудијска Арабија почела ваздушне ударе против Хута у Јемену, што подстиче страх око производње нафте на Блиском истоку.

Америчка "лака" нафта за испоруку у мају поскупила је на Њујоршкој берзи 1,9 долара на 51,11 долара, док је нафта типа "брент" за мајску испоруку у Лондону поскупила 1,95 долара на 58,43 долара, преноси агенција Франс прес.

WТИ нафта је јуче поскупила 1,7 долара, а "брент" 1,37 долара, послије вијести да је предсједник Јемена Андерабу Мансур Хади пребачен на сигурну локацију након ваздушног напада на предсједнички комплекс.

Саудијска Арабија, која се граничи са Јеменом, лансирала је нападе против побуњених Хута у покушају да заштити јеменског лидера у вријеме када је његова земља на ивици грађанског рата. Јемен је све више подијељен између сјевера под контролом Хута, које наводно подржава Иран, и југа којим доминирају Хадијеве присталице.

"Геополитичке тензије у Јемену подижу цијене нафте. Та земља није велики произвођач, али јесте регионално трговинско чвориште па тензије могу изазвати прекиде у трговању енергентима у региону", наводи инвестициони аналитичар сингапурске фирме "Филип фјучерс" Данијел Анг.

Цијене нафте су од јуна ослабиле 60 одсто, прије свега због снажне производње нафте у САД и чланицама Организације земаља извозница нафте.