latinica  ћирилица
26/03/2015 |  11:40 | Аутор: Б92

"Адидас" 1984. одбио Џордана

Њемачки произвођач спортске опреме "Адидас" одбио је да потпише уговор са Мајклом Џорданом 1984. године, тврди "Вол Стрит Журнал".

Према ријечима једног од бивших запослених у њемачкој компанији, Џордан је желио да сарађује са "Адидасом", али је тада одлучено да су центри приоритет.

Све то се десило док је Џордан још похађао Универзитет Сјеверне Каролине, а ретко ко је тада могао да процијени да ће он 30 година касније постати први спортиста међу милијардерима.

Џордан, међутим, није ништа изгубио јер није добио уговор са "Адидасом", штавише, добио је. Потписао је уговор са Најкијем и постао је највећа звијезда америчког спортског бренда, што је и остао послије повлачења из кошарке.

"1984. године Адидас је направио грешку која је надмашила све остале. Звијезда Универзитета Сјеверна Каролина Мајкл Џордан је желио спонзорски уговор са Адидасом када је постао професионалац. Дистрибутери 'Адидаса' су жељели Џордана, али су челници компаније у Њемачкој одлучили да би људи који купују њихове производе више жељели да виде центре. Иако су многи рекли да нико не може да се повеже са толико високим играчем, нико није слушао", тврди "Вол Стрит Журнал", који је цитирао неименованог бившег запосленог њемачке компаније.

Сигурно је да у "Адидасу" сада жале што су донели такву одлуку, а иако су се на крају одлучили за Карима Абдул-Џабара, његова популарност не може да се пореди са Џордановом.