latinica  ћирилица
26/03/2015 |  12:19 | Аутор: Глас Српске

Косјерево изазов за археологе

Мјесто Косјерево код Лакташа ових дана је на "мети" археолога из Републике Српске и Велике Британије, који су наставили ископавања у склопу пројекта ЕУРОФАРМ, који се успјешно реализује још од 2012.
Косјерево изазов за археологе - Фото: Глас Српске
Косјерево изазов за археологеФото: Глас Српске

О новим истраживачким подухватима, за "Глас Српске" је говорила археолог Музеја РС Ивана Панџић, која је подсјетила да су средства за реализацију ЕУРОФАРМ пројекта (пет година) обезбиједио је у потпуности Европски истраживачки савјет из европских фондова (износ за пет година 1,5 милиона евра).

- У току је нова теренска сезона археолошких ископавања у склопу реализације међународног пројекта ЕУРОФАРМ. Након резултата остварених током прелиминарних истраживања у марту 2014. године, локалитет у Косјерову је датован 14Ц анализом око 4800-4500 година прије нове ере. Археолошки потенцијал локалитета добро је приказан богатом материјалном културом, а захваљујући прелиминарним испитивањима флотацијских узорака, имамо и добро очуване биљне остатке - истакла је Панџићева.

Како је нагласила, геоархеолошка испитивања потврдила су присуство карактеристичних укопа које је направио човјек.

- Ове године отворене су три сонде, а на основу претходног искуства у наведеној области, очекујемо да ће очување археолошких остатака у овом дијелу бити одлична. Сви археолошки слојеви, биће испитани до максималног проналажења артефаката - појаснила је Панџићева.

Осим тога, како наглашава, узимају се узорци за даљња испитивања путем флотације, а комплетна процедура рада, као и сви археолошки слојеви и карактеристике биће документовани уз помоћ стандардних процедура. Материјал ће након обраде, као и до сада, бити депонован у Музеју у Градишци.

На терену ће се, напомиње Панџићева, радити до 27. марта, а у међувремену су реализоване и споредне активности.

- Организовали смо интересантну радионицу за групу дјеце на самом локалитету, која су имала прилику да "раде" са археолозима, а одржана је и јавна презентацију у Центру за културу и образовање у Лакташима, на којој су, осим мене, говорили и мр Бојан Вујиновић, Љубица Срдић и др Марк Вандер Линден - испричала је Панџићева.