latinica  ћирилица
26/03/2015 |  12:28 | Аутор: СРНА

Удовички: Од сада, плате по учинку

Министарка државне управе и локалне самоуправе Србије Кори Удовички изјавила је да је први нацрт закона о платама спреман и да би јавности могао бити предочен почетком маја.

Она је нагласила да је предложено рјешење са 60 платних група, без разреда, и додала да је важно уредити и вредновање по учинку рада, као и да кроз каталогизацију радних мјеста сваки посао буде добро описан.

"На тај начин ће посао који се обавља у било ком граду са истим обимом и под истим условима рада, бити исто плаћен", истакла је Удовички.

Она је појаснила да каталогизација радних мјеста у јавном сектору практично значи да постоји само један назив за сваки посао који се ради и који ће бити исти у сваком сектору, преносе београдски медији.

"Каталогизација је невјероватно обиман и важан посао да би се увео ред у цијелу јавну управу. Потребна нам је и због Закона о платама и због рационализације", рекла је Удовички.

Она је истакла је да у сектору као што је просвјета, треба осмислити начин да се много убједљивије и на дужи рок мјери учинак, те да ће због тога постојати мало више платних разреда, како би се одразило искуство.

Удовички је рекла да ће се, док год се не уведе плаћање према количини обављеног посла, што се у медицини зове капитација, направити напор да се у Закону о платама разликују бар услови рада, односно његов интензитет.

"Није исто радити, рецимо, ако сте медицинска сестра у хитној служби, где долази 50 пацијената дневно, и тамо гдје их долази 150", закључила је Удовички.