latinica  ћирилица
26/03/2015 |  12:40 | Аутор: СРНА

Митровић: Висок ниво професионалног односа МК Црвеног крста

Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић оцијенио је данас да је Међународни комитет Црвеног крста одржао висок ниво хуманитарног и професионалног односа у процесу тражења несталих у БиХ.
Недељко Митровић - Фото: СРНА
Недељко МитровићФото: СРНА

Митровић је истакао да је МКЦК, за разлику од других међународних институција које имају политичке интересе и циљеве, исказао велики професионализам у БиХ.

- Нисмо задовољни досадашњим процесом тражења несталих лица у БиХ, јер се од краја рата могло много више урадити. У овом процесу потребно је елиминисати политиканство и пројектовани систем ексхумације и идентификације, рекао је Митровић новинарима у Бањалуци, након састанка са шефом операција МКЦК за Европу и средњу Азију Лораном Корбаом.

Он је нагласио да су институције власти у БиХ инертне и незаинтересовне за убрзање процеса тражења несталих лица, те да је проблем што и при реализацији одређених средстава има елемената корупције.

Корба је напоменуо да ће МКЦК наставити да помаже у процесу тражења несталих лица у БиХ.

- Важно је прикупити што више информација о несталим лицима да би могла да буду пронађена и идентификована, а МКЦК ће у наредном периоду помоћи и Републичку организацију породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, рекао је Корба.