latinica  ћирилица
26/03/2015 |  13:36 | Аутор: РТРС

Влада РС: Усвојен Извјештај о раду МУП-а Српске

Влада Републике Српске усвојила је данас на 13. редовној сједници, одржаној у Бањалуци, Извјештај о раду Министарства унутрашњих послова Републике Српске за 2014. годину

На основу анализе квантитативних и квалитативних показатеља који су наведени у овом извјештају, оправдано се може закључити да су у току 2014. године успјешно реализовани постављени циљеви у свим сегментима дјеловања Министарства.

Област сузбијања криминалитета детерминише смањење укупног броја евидентираних кривичних дјела, што је резултат смањења обима кривичних дјела општег криминалитета за 7,8 %.

У области општег криминалитета истиче се смањење броја имовинских кривичних дјела и задржавање високог коефицијента расвјетљености кривичних дјела против живота и тијела (97,2 %).

 Борба против организованог криминалитета реализована је кроз 51 оперативну акцију којом је обухваћено 27 криминалних група са различитим степеном организованости и повезаности са иностранством.

 Откривено је 550 кривичних дјела привредног криминалитета, са процијењеном проузрокованом материјалном штетом преко 28 милиона КМ. У области борбе против корупције биљежи се повећање броја откривених кривичних дјела запреко 20%.

 Износ трајно одузете имовине у 2014. години износи преко 14 милиона КМ, а спровођена је 81 финансијска истрага.

 Противтеростички приступ је реализован према циљевима спречавања, заштите, прогона и реаговања, а адекватно су третиране и пријетње од сајбер криминалитета.

 Одржано је повољно стање јавног реда и мира. Нарочито ефикасно дјеловање је остварено током грађанских демонстрација и нарушавања јавног реда и мира у већем обиму у Федерацији БиХ (фебруар 2014. године), као и на заштити и спасавању људи и имовине за вријеме ванредне ситуације проузроковане поплавама у РС (април – мај), те приликом одржавања октобарских избора.

 Степен имплементације планираних активности и остварени резултати по свим областима дјеловања представљају јасне показатеље да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске у 2014. години успјешно реализовало своју мисију заштите безбједности Републике Српске и њених грађана.

 Влада Републике Српске прихватила је Информацију о провођењу Стратегије безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске 2013-2022. година, у 2014. години.

 У 2014. години остварени су сљедећи оперативни циљеви дефинисани у Стратегији безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске 2013. -2022. године:

 - смањен је број погинулих лица за 19.7%  у односу на 2011. годину,

- смањен је број тешко повријеђених за 10.9% мање у односу на 2011. годину,

- према истраживањима повећан је степен коришћења безбједносног појаса и то:у 2012. години степен употребе безбједносног појаса код возача износио је 39%, а код сувозача 36%.

Истраживања у 2013. години показала су да 48% возача користи безбједносни појас, као и 53% сувозача. Истраживања у 2014. години показала су да је степен употребе безбједносног појаса код возача износио 43 %, а код сувозача 45 %, што је веће у односу на 2012. годину, али мање у односу на 2013. годину,

- број неисправно декларисаних возила на техничком прегледу возила је са 2.5% у 2011. години повећан на 11.9% у 2014. години,

- континуирано су се проводиле кампање и друге активности

 Влада Републике Српске донијела је Уредбу о предузетничким дјелатностима.

 Овом уредбом прописују се дјелатности које физичко лице може да обавља у форми предузетника, као и дјелатности за које је након регистрације, а прије почетка обављања потребно посебно одобрење, сагласност, дозвола или други акт надлежног органа.

 Влада Републике Српске је прихватила Информацију о припреми стратешких докумената у Програму прекограничне сарадње за период 2014-2020.

 Влада Републике Српске је усвојила Информацију о реализацији Годишњег акционог плана спровођења Стратегије за унапређење и развој волонтирања у Републици Српској (2014. година) и годишњи акциони план спровођења Стратегије за унапређење и развој волонтирања у Републици Српској (2015. година).

 Влада Републике Српске је усвојила Извјештај о имплементацији ЕУ акта за мала и средња предузећа за Републику Српску.

 Влада Републике Српске подржава даље активности на стварању повољног пословног окружења за мала предузећа у Републици Српској у складу са ЕУ актом за мала и средња предузећа.

 Влада је задужила сва министарства, да у оквиру своје ресорне надлежности, прате даље остварење ЕУ акта за мала и средња предузећа, као и да предузимају потребне мјере и активности ради напретка и реализације циљева прописаних овим актом.

 Влада Републике Српске донијела је Одлуку о давању сагласности на План утрошка средстава Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, за Субвенције нефинансијским субјектима у области шумарства, за 2015. годину ,у укупном износу од 1.500.000,00 КМ.