latinica  ћирилица
26/03/2015 |  13:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Холанађани украли руску вотку

Суд у Ротердаму одлучио је да холандска компанија Спиритс интернешенел руског бизнисмена Јурија Шефлера, мора да врати Русији права на коришћење брендова вотке.

Ријеч је о воткама "столичнаја" и "московскаја".

Компанија Спиритс интернешенел је дужна да преда права на те брендове Русији или да плати казну од 100.000 евра, којој би могла да буде додата дневна казна од 50.000 евра за коришћење тих брендова, одредио је суд.

Рјешење суда такође забрањује Спиритс интернешналу да продаје "столичнују" и "московскују" вотку у Холандији, Белгији и Луксембургу.

Међутим, на одлуку суда може да се уложи жалба.

"Ми разматрамо опције за наредне кораке. У сваком случају, одлука се односи само на мали дио нашег глобалног тржишта", цитирао је Блумберг саопштење компаније СПИ група, која управља Спирит интернешенелом.

Марке вотки "столичнаја" и "московскаја" су дио портфолиа државног предузећа Сојузплодоимпорт, заједно са вотком "рускаја" и шампањцем "совјетскоје".

Сојузплодоимпорт од 2002. године полаже права да у име Руске Федерације користи и располаже заштитним знаковима алкохолних и производа која садрже алкохол, чија ауторска права има држава.

Компанија више од 10 година у бројним парницама у иностранству оспорава права на популарне брендове вотке. Тако је 2012. године Сојузплодоимпорт бранио права на марке "столичнаја" и "московскаја" у Апелационом суду у Хагу. Тада је суд одбио жалбу Спиритс интернешенела. Русија је доказала да је Спирит интернешенел незаконито давао страним произвођачима вотке лиценце за коришћење брендова "московскаја" и "столичнаја".