latinica  ћирилица
26/03/2015 |  13:47 | Аутор: РТРС

Додик: Помоћи људима којима неосновано пријети депортација из САД (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће институције и Представништво Српске у Вашингтону пружити неопходну помоћ свима којима пријети депортација из САД под различитим изговорима, а за шта нема основа.
Обрад Кесић и Милорад Додик - Фото: СРНА
Обрад Кесић и Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је рекао да ће Представништво обезбиједити контакт са адвокатима тих људи, те да ће институције Српске ставити на располагање сву неопходну документацију која би могла да служи у тим случајевима.

"Представништво ће се укључити у организовање донаторских активности које би обезбиједиле одређену логистику за одбрану тих људи и контактираће са различитим нивоима власти у САД да би се та ситуација појаснила", рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка са шефом Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрадом Кесићем.

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић изјавио је да у САД има између 300 и 600 грађана из Републике Српске којима пријети депортација, а који су оптужени због перцепције колективне кривице, јер су носили униформу Војске Републике Српске.

Кесић је навео да су то углавном они који су били у војним јединицама на подручју Подриња, али да неки од њих нису ни били у Војсци Републике Српске, али су им имена на списковима који се налазе у Хашком трибуналу.

Додик са амбасадорком Француске у БиХ Клер Бодони

Предсједник Републике Српске, Милорад Додик истакао је да је Српска ставила у процедуру четрнаест реформских закона, а да се ускоро очекује сет нових законских рјешења који ће додатно побољшати положај привреде, како је то и зацртано у документу Економска политика за ову годину.

Додик је у разговору са амбасадорком Француске у БиХ, Клер Бодони, оцијенио позитивним њену иницијативу за покретање сарадње у области туризма и побољшању инфраструктуре за зимске спортове на Јахорини, саопштено је из Кабинета предсједника Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговараће је данас и са руским амбасадором у БиХ Петром Иванцовим.