latinica  ћирилица
26/03/2015 |  13:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Копилот намјерно оборио авион (ВИДЕО)

Копилот у авиону "Џерманвингса", који се прије два дана срушио у француским Алпима, намјеравао је да обори авион, тврди државни тужилац Марсеја Брис Робен.

Он је идентификовао копилота као Андреаса Лубица, њемачког држављанина, који нема никакав досије који би указивао на повезаност са тероризмом.

"Копилот је сам управљао авионом. Он није хтио да отвори врата кокпита пилоту и намјерно је почео да спушта авион", рекао је Робен, препричавајући информације скинуте са црне кутије на којој се налази снимак разговора у кокпиту, преносе агенције.

Он је додао да је пилот напустио кокпит, претпоставља се да би отишао у тоалет, а затим није могао поново да уђе. У међувремену је копилот ручно и "намјерно" подесио авион да се спушта и удари у јужни дио француских Алпа.

"Копилот је намјерно оборио авион", рекао је Робен. Ове информације су добијене из црне кутије, али Робен каже да копилот није изговорио ни ријеч након што је пилот напустио кокпит. "У кокпиту је владала апсолутна тишина", додао је Робен.

У посљедњим минутима лета чује се лупање на врата и активирање аларма, навео је тужилац из Марсеја.

У њемачком граду Монтабаур познаници кажу да је Лубиц имао 28 година и да није показивао знаке депресије јесенас када су га посљедњи пут видјели.

Робен је рекао да копилот није био повезан са тероризмом или екстремистима, али да ће њемачке власти обезбиједити додатне информације о његовом поријеклу и приватном животу.

На питање новинара да ли сматра да је пад авиона резултат самоубиства, Робен је одговорио: "Људи који почине самоубиство обично то раде сами... Ја ово не могу да назовем самоубиством". Он је рекао и то да се на основу снимка из кокпита може закључити да путници до посљедњег тренутка нису схватили шта се догађа.

Њемачки државни тужилац је потврдио да је само један пилот био у кокпиту када се авион у уторак срушио у француским Алпима. "Један пилот је био у кокпиту, а други није", рекао је Христопф Кумпа, додајући да је информацију добио од истражитеља у Француској. Он је рекао да не зна да ли је у кокпиту био капетан или копилот.

Ни "Џерманвингс" ни сестринска компанија "Луфтханза" нису објавили идентитет двојице пилота, али је "Луфтханза" саопштила да је копилот почео да ради за њих у септембру 2013. године, одмах послије обуке, као и да је имао 630 сати летења.

Капетан је имао више од 6.000 сати летења и радио је за "Џерманвингс" од маја 2014. Прије тога је радио у "Луфтханзи" и "Кондору", саопштила је "Луфтханза".

Ербас А320, на лету из Барселоне за Дизелдорф, почео је да се спушта са висине на којој је летио пошто је изгубио радио везу са контролом лета и срушио се у Алпима. Нико од 150 путника и чланова посаде није преживио.

Полиција опколила кућу Лубица

Њемачка полиција распоредила је данас своје снаге испред куће у Монтабауру за коју се вјерује да припада Андреасу Лубицу, копилоту авиона "Џерманвингса" који је пао прије два дана у француским Алпима, јавља Би-Би-Си.

Продуцент Би-Би-Си-ја каже да је видеи како полицајци улазе у кућу, за коју каже да је лијепо сређена и да се налази у мирној уличици на периферији.
На кући су спуштене завесе, а полицијска кола су опколила кућу.

Полиција задржава медије далеко од врата породичне двоспратне куће, која се налази у новом дијелу Монтабаура, граду који се налази 60 километара сјеверозапасно од Франкфурта, окружен шумовитим брдима.

Комшије су одбиле да било шта коментаришу, а полиција је рекла новинарима да се држе подаље.
Монтабаур је градић на југо-западу Њемачке, у покрајини Рајнланд Пфалц.

Меркел: Несхватљив потез копилота

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да ће њена земља дати пуну подршку истрази о паду авиона на Алпима и да је улога копилота у овом догађају "несхватљива".

Мерклова је изјавила да је шокирана најновијим информацијама и да је то додатан терет за породице жртава.

"Тешко је измјерити патњу коју је ова катастрофа донијела толиким породицама. Данас смо добили новости које су овој трагедији дале нову, немјерљиву и несхватљиву димензију", рекла је Меркелова.

Мезијер: Лубиц нема везе са тероризмом

Њемачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер изјавио је да према тренутним подацима копилот у авиону "Џерманвингса" који се срушио у француским Алпима, није повезан са тероризмом.

"Према ономо што сад знамо и након упоређивања информација, он није имао досије који би указиваона везе са тероризмом", рекао је Мезијер у Берлину.