latinica  ћирилица
26/03/2015 |  14:18 | Аутор: Агенције

Одбијене жалбе Бандићевих адвоката

Истражни судија загребачког Жупанијског суда одбио је жалбе адвоката градоначелника Загреба Милана Бандића на посљедње проширење истраге у афери Аграм због које је завршио у истражном затвору у Реметинцу.

То значи да је рјешење о проширењу истраге постало правоснажно и да Ускок може почети с доказним радњама, казао је портпарол загребачког Жупанијског суда Крешимир Девчић, објавио је Јутарњи лист.

Истрага против Бандића проширена је након што је предсједница управног вијећа Загребачке фондације за помоћ особама обољелим од цереброваскуларних болести Вида Демарин истражитељима испричала да ју је Бандић у два наврата наговарао да промијени исказ и потпише документ неистинитог садржаја.

Тужилаштво сумња и да је Бандић током децембра 2014. и јануара 2015. као оснивач и предсједник те фондације сачинио и потписао антидатирани документ, у којем је неистинито навео да се све слике и скулптуре које су дониране фондацији складиште на адресама на којима су и пронађене током истраге, иако умјетнине нису дониране него су биле његове.

Због утицаја на Виду Демарин, као Ускокову свједокињу, Бандић је 10. марта враћен у Реметинец, а суд му је наплатио кауцију од готово два милиона евра јер је прекршио услове да се брани са слободе.

У афери Аграм, Бандић је осумњичен да је оштетио град којим је управљао 12 година, али и да је неплаћањем пореза на донације примљене у предсједничкој кампањи 2010. закинуо државни буџет.

Укупну штету Тужилаштво процјењује на око 2,6 милиона евра.

Против Бандића је средином фебруара подигнута и прва оптужница којом га Ускок терети да је, с двоје саоптужених, Удружењу "У име обитељи" приликом прикупљања потписа за расписивање референдума прибавио незакониту корист од најмање 40. 000 евра. Загребачки суд је ову оптужницу прошле недјеље вратио Тужилаштву на дораду.