latinica  ћирилица
26/03/2015 |  14:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Москва ће увијек имати адекватан одговор на антируске потезе

Москва је увијек имала и имаће адекавтан одговор на антируске потезе, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.
Владимир Путин - Фото: РИА Новости
Владимир ПутинФото: РИА Новости

"То значи", прецизирао је он, на састанку Федералног савјета за безбједност, "да ћемо имати одговор на сва средства која се користе за такозвана ограничавање Русије, од политичке изолације и економских притисака до великог информативног рата и инструмената специјалних служби".

"Ови трикови не пале код Русије, никад нису и неће ни у будућности", рекао је Путин.

"Ситуација око Русије ће се побољшати, ако Москва не подлегне притисцима, него постане јача", оцијенио је руски предсједник који је прецизирао да НАТО развија снаге за брзо реаговање и унапређујује своју инфраструктуру и покушава да поремети нуклерану равнотежу, кроз стварање европског и азијског пацифичког сегмента пртивракетне одбране.

Путин је подсјетио да је "једнострано повлачење САД из антибалистичког споразума", заправо срушио основ и темељ модерног система међународне безбједности.

Он је истакао да покушаји да се заплаши Русија и на њу изврши притисак неће успјети. "Увијек смо имали и увијек ћемо имати адекватан одговор на унутрашње и спољне пријетње националној безбједности", рекао је Путин.

"Ситуација не може остати оваква заувијек и то ће се промијенити, надам се на боље, када је у питању ова земља", рекао је руски лидер, додајући да ће се то догодити, "не тако што ће Русија чинити уступке и савијати се, већ само тако што ће постати јача".

Руска контраобавјештајна служба ставила је тачку на активности више од 300 страних агената на територији Русије, додао је Путин. Служба је радила ефикасно и зауставла је активности 52 страна обавјештајца и 290 агената, као резултат специјале операције. Предсједник је најавио да слобода интернета у Русији неће бити смањена, али да ће виртуелни простор бити заштићен од илегалних активности.

Број сајбер- напада на званичне сајтове и информационе системе руске владе није у опадању, каже Путин, додајући да је прошле године било око 74 милиона таквих напада. Пронађено је више од 25.000 извора са нелегалним публикацијама и више 1.500 екстремистичких сајтова је затворено. Наставићемо да чистимо руски инетернет од криминалног материјала, поручио је Путин.

Он је похвалио ФСБ за ефикасну борбу против тероризма, захтијевајући да "збришу све што је остало од подземља". Прошле године је број криминалних терористички активности смањен за 60 одсто, а у протеклих пет година смањен је за више од девет десетина.