latinica  ћирилица
26/03/2015 |  15:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Оптужени за убиство Ћурувије - 16. априла пред судом

Специјални суд у Београду заказао је за 16. април припремно рочиште у процесу против четворице припадника Ресора Државне безбједности (ДБ), оптужених за убиство новинара и власника "Дневног телеграфа" Славка Ћурувије, 1999. године.
Славко Ћурувија - Фото: илустрација
Славко ЋурувијаФото: илустрација

  Планирано је да се припремно рочиште одржи  17. априла, рекла је портпаролка суда Тања Кољеншић.

Након тог рочишта, које ће по закону бити затворено за јавност, суд ће заказати почетак суђења којем ће јавност моћи да присуствује, а оптужени да изнесу своје одбране.

Оптужени за убиство Ћурувије су некадашни начелник Ресора ДБ Радомир Марковић, шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, главни обавјештајни инспектор у Другој управи Ресора Ратко Ромић и припадника резервног састава тог ресора Милан Курак.

Оптужницом Тужилаштва за организовани криминал окривљени се терете да су "из ниских побуда" убили новинара и власника листова "Дневни телеграф" и "Европљанин" Славка Ћурувију, 11. априла 1999. године, односно да су извршили кривично дјело тешко убиство за које је запријећена казна од 30 до 40 година затвора.

Марковић се терети да је то дјело извршио подстрекавањем, а остали су оптужени као саизвршиоци.
Радоњић и Ромић су у притвору који им је продужен одлуком Апелационог суда, Марковић је у затвору у Пожаревцу на издржавању казне затвора од 40 година, а Курак је у бјекству и за њим је расписана међународна потјерница.

Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999. током НАТО бомбардовања СР Југославије.
Убиство је извршено у пролазу за улазак у зграду, гдје су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.

Са Ћурувијом је у вријеме убиства била његова невјенчана супруга, историчарка Бранка Прпа, која је том приликом задобила лаке тјелесне повреде пошто су је нападачи онесвијеститли ударцем у главу.

Кључни свједок у овој истрази након чијег исказа су ухапшени оптужени, 13. јануара 2014. године, јесте некадашњи припадник ДБ, односно комадант јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија.

Улемек је на своју иницијативу, безусловно, 8. јануара 2014. године, дао исказ тужилаштву у којем је детаљно испричао своја сазнања о тој ликвидацији.

У вријеме убиства Ћурувије на власти у Србији је била коалиција СПС, ЈУЛ и СРС.

Радомир Марковић је ухапшен у фебруару 2001. Осуђен је на максималну затворску казну од 40 година због убиства Ивана Стамболића 25. августа 2000. године и четворице чланова СПО у атентату на лидера СПО - Вука Драшковића на Ибарској магистрали, 3. октобра 1999.

Радоњићу и Ромићу суди се у Вишем суду у Београду и за помагање у покушају убиства Драшковића у Будви 2000. године.
Првостепено су били осуђени на осам и седам година затвора, али је та пресуда укинута и у току је поновљено суђење.