latinica  ћирилица
26/03/2015 |  15:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Могеринијева у Приштини

Висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини изјавила је данас у Приштини да треба спровести споразуме који су постигнути у дијалогу и да је позитиван корак чињеница да су косовски премијер Иса Мустафа и предсједник Владе Србије Александар Вучић имали директне контакте.
Федерика Могерини - Фото: Beta/AP
Федерика МогериниФото: Beta/AP

- Надам се да ће се спровођење споразума окончати и сматрам да ћемо имати позитивне кораке у том смислу. Сама чињеница да премијер Мустафа има директно контакте са премијером Вучићем је позитиван корак - рекла је Могеринијева на заједничкој конференцији за новинаре са Мустафом.

- Ако видите гдје смо били прије неколико година и гдје смо данас, онда је резултат позитиван, али има још много тога да се ради. Знам да је дио спровођења споразума најтежи, али сам увјерена да ће се дијалог настави - рекла је, истичући да је добро што је почело спровођење споразума за правосуђе.

Могеринијева је нагласила да очекује да Скупштина Косова има двотрећинску већину за усвајања одлуке о формирању Специјалног суда за ратне злочине на Косову.

На питање новинара да ли ће ЕУ условити Србију да на крају процеса дијалога призна Косово, Федерика Могерини је одговорила: "Мислим да када дођемо код интеграција у ЕУ, имаћемо више политичких услова. ЕУ је за то да Косово и Србија буду заједно у ЕУ. Ми смо за то да се што више сарађује између себе, значи, да је симбол Европе принцип подјеле интереса и за све стране има додатне вриједности".

- Мислим да треба сарађивати и видјела сам два премијера у фебруару и видим да сарађају. Понекад има тензија и то је нормално, али видим дијалог као позитивну ствар. Дијалог носи са собом прогрес за становнике Косова - закључила је висока представница.Она је навела да ће ово бити значајна година за Косово, јер ће током љета бити потписан Споразум о стабилизацији и придруживању с ЕУ. Говорећи о процесу либерализације виза за грађане Косова,  навела је да се очекује технички извјештај о процесу либерализације и изразила спремност да у политичком смислу процес напредује.

Мустафа је рекао да је разговарао са премијером Србије Александром Вучићем и да су обострано изразили спремност да рјешавају проблем. Он је изјавио да су косовске власти за формирање Специјалног суда за злочине ОВК и да се не плаше суочавања са прошлошћу.

Могеринијева ће данас разговарати и с представницима Српске листе, а сутра долази у Београд.