latinica  ћирилица
26/03/2015 |  16:45 | Аутор: Агенције

Ко је Андреас Лубиц?

Лубиц је из мјеста Монтабару у општини Рајнланд у њемачкој савезној држави Сјеверна Рајна-Вестфалија, а био је жив непосредно прије него што се авион срушио, јер се чује мирно дисање у кабини.

Нијемац Андреас Лубиц идентификован је као човјек који је највјероватније крив за трагичну авионску несрећу која је однијела укупно 150 живота.

Према ријечима француског тужиоца, Лубиц се закључао у кабину и спријечио пилота да се врати у њу након што је накратко изашао.

Онда је укључио опцију за спуштање авиона који се забио у планину брзином од чак 700 километара на сат, а да путници до пред сам удар нису били свјесни да ће погинути.

Лубиц је из мјеста Монтабару у општини Рајнланд у њемачкој савезној држави Сјеверна Рајна-Вестфалија, а био је жив непосредно прије него што се авион срушио, јер се чује мирно дисање у кабини на снимку који су тужитељи преслушали.

“Андреас је постао члан клуба као дјечак како би испунио сан о летењу", навео је клуб пилота чији је дио био Лубиц, у обавјештењу о његовој смрти.

"Испунио је свој сан, сан који је платио животом", навели су у клубу тада. Лубицово име је објавио Вол Стрит Џурнал након што су Џерманвингс и Луфтханза одбиле да објаве имена пилота и копилота.

Лубиц је био релативно неискусан са 630 сати летења. Придружио се фирми Џерманвингс у септембру 2013. директно из Луфтханзине школе за летење у Бремену.

Био је један од најбоље оцјењених пилота на свијету на квалификационим тестовима и врло брзо након завршетка обуке почео је да ради.

Како преноси "Тајм", његови суграђани га познају као "прилично тихог, али пријатељски настројеног момка".

Њемачки Шпигел пише да је Андреас Лубиц, копилот Џерманвингса  патио од депресије или премора 2009. година, након чега је морао направити паузу у обучавању за пилота.

Последњи пут је отишао у родни град прошле јесени како би обновио дозволу за једрилицу и тада "није показивао никакве знаке који би могли да укажу на депресију".

"Био је срећан због свог посла у компанији и добро му је ишло. Одавао је утисак момка који је задовољан", рекао је његов колега из клуба Петер Рекер.

Њемачки медији су пилота идентитиковали као Патрика С., оца двоје дјеце. Билд је навео да је пилот преко 10 година био капетан у Луфтханзи и Џерманвингсу са преко 6 хиљада сати летења на Ербасу 320.