latinica  ћирилица
26/03/2015 |  18:58 | Аутор: СРНА

Иванић: Није вријеме за "Дејтон два"

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да није вријеме за "Дејтон два", јер у БиХ не постоји сагласност о томе, а на међународној сцени нико није заинтересован да се прихвати нове међународне конференције.
Младен Иванић - Фото: СРНА
Младен ИванићФото: СРНА

"Отварање те теме аутоматски значи три идеје на једном мјесту - једна је један предсједник без ентитета, друга идеја је самостална Република Српска ако је то могуће, а ако не онда ово што сад имамо, и трећа идеја је трећи ентитет", рекао је Иванић уочи округлог стола под називом "Дејтон плус 20" у Мостару у организацији "Вечерњег листа".

Незадовољство хрватског народа и његова позиција, каже Иванић, може се ријешити рационализацијом броја кантона и односима унутар Федерације БиХ, те промјеном начина избора хрватског члана Предсједништва и избора у Дом народа.

"Разумни људи ће у сваком уставном оквиру наћи рјешење. Ако људи нису разумни узалуд је свака прича о уставу. Суштина је спремност кључних политичких личности да праве компромисе и оријентисање ономе што нам је заједничко, а то су мањи порези да би се више инвестирало и отварала нова радна мјеста", рекао је Иванић.

Он каже да ствари о којима имамо различите ставове требамо оставити по страни, што је и порука Европе.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Борјана Кришто рекла је да је неминовно да дође до уставних промјена у БиХ јер, како каже, Дејтонски споразум није устав и нема демократски легитимитет.

Она је нагласила да прича о уставу мора бити тема "број један" у БиХ.

"Ми данас причамо о европским интеграцијама, а знамо да су уставне обавезе услов и по одлуци Суда из Стразбура", рекла је Кришто.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко подсјетио је да је међународна заједница у БиХ у више наврата покушавала да дође до уставних промјена кроз априлски пакет, бутмирски, прудски и берлински процес.

"Међународна заједница жели да домаћи лидери дају сагласност на нови устав", рекао је Инцко.

Он каже да се у БиХ не проводе закони и одлуке, те подсјетио да је непроведено 85 одлука Уставног суда БиХ, међу којима и она о изборима у Мостару.

Јакоб Финци је изјавио да уставна реформа у БиХ треба бити урађена корак по корак, а не одједном. Он је позвао да се омогући једнако право на кандидовање свих грађана у БиХ на шта позива пресуда из Стразбура.

У раду округлог стола учествовао је и предсједник хрватског Сабора Јосип Леко.