latinica  ћирилица
26/03/2015 |  19:26 | Аутор: РТРС

Савјет министара повећао плате у 16 ДКП-а

Савјет министара је на иницијативу Министарства спољних послова БиХ данас одржало хитну телефонску сједницу на којој је усвојило Одлуку о висини основице за обрачун плата у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у 2015. години.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Због промјене курса долара Савјет министара је интервентно ријешио финансирање 16 ДКП-а БиХ који су најугроженији. Министарство спољних послова БиХ је, како је саопштено, унутрашњом прерасподјелом и уштедама у оквиру буџета планираног за 2015. годину обезбиједило средства у висини од 520.000 КМ за реализацију ове одлуке, којом ће се у 2015. години осигурати несметано функционисање ових 16 ДКП-а.

- Уважавајући ситуацију у којој су се нашли поједини ДКП-и БиХ у свијету, МСП БиХ је континуирано подузимало активности у оквиру својих надлежности како би се кроз рационализацију и финансијске уштеде на нивоу институција БиХ пронашло адекватно рјешење за превазилажење тешке ситуације - наводи се у саопшењу МсП-а БиХ.

Министарство спољних послова БиХ наглашава да ће се ова, даљња рационализација расположивих средстава у оквиру МСП-а БиХ у сваком случају одразити на планирану динамику и активности министарства у 2015. години, али су ове мјере неопходне због финансијске ситуације изазване енормном промјеном курса америчког долара и швицарског франка према евру који је основа БиХ конвертибилне марке.

Министарство спољних послова БиХ је протеклих пар мјесеци настојало системски ријешити овај проблем, али то није било могуће због неусвајања буџета за 2015. годину, саопштено је из МСП-а БиХ.