latinica  ћирилица
27/03/2015 |  08:00 | Аутор: Б92

Асад: САД преко Сирије руше Русију

Предсједник Сирије Башар Асад рекао је да западне земље желе да Украјину и Сирију претворе у марионетске државе како би ослабиле Русију.
Башар ел Асад - Фото: архив
Башар ел АсадФото: архив

Он је навео да Запад користи исту тактику у државама које се налазе или су се донедавно налазиле у ратном стању, као и да је Сирија спремна да дозволи Русији формирање војне базе на својој територији.

“Постоји веза између кризе у Сирији и онога што се дешава у Украјини. Обје државе су важне за Русију, а циљ изазивања криза је да се ослаби Русија и да се створе марионетске државе. Желе да нас учине марионетама, Запад не жели политичко рјешење криза. Када кажем Запад мислим на САД, Француску и Велику Британију. Остале државе су секундарни учесници“, истакао је Асад.

Према његовим ријечима, власт у Сирији је спремна да дозволи Русији коришћење луке Тартус.

“Поздрављамо повећање руског присуства у источном Медитерану, посебно близу наших обала и у нашим лукама. То ће довести до баланса у региону. Кад год је Москва имала већи утицај у региону он је био стабилнији“, навео је Асад.

Сиријски лидер сматра да би евентуална међународна мировна мисија у Сирији значила признавање Исламске државе.

“Могуће је да они не желе експанизију Исламске државе, али истовремено не желе да је униште. Они желе да је користе за пријетњу и уцјењивање других држава. Мировна мисија се користи између држава које су у рату. Када неко жели да пошаље мировну мисију против терористичке организације, онда ће је признати за државу. То је неприхватљиво и опасно“, закључио је Асад.