latinica  ћирилица
27/03/2015 |  08:31 | Аутор: Агенције

Копилот "Џерманвингса" крио болест

Њемачка полиција претресла је кућу родитеља копилота Андреаса Лубица у мјесту Монтбаур, гдје је проводио доста времена.
Полиција претресла кућу родитеља копилота Андреаса Лубица (Фото: Frank Augstein) - Фото: AP
Полиција претресла кућу родитеља копилота Андреаса Лубица (Фото: Frank Augstein)Фото: AP

Полиција је изнијела више предмета из куће у Монтабауру, укључујући рачунаре као и, како је рекао један истражитељ, "одређене ствари које би могле да дају значајан увид у трагедију", пише данас "Гардијан".

Полиција је раније претресла Лубицову кућу у Дизелдорфу након што је, према налазима истраге, копилот намјерно оборио авион на Алпама, када је погинуло свих 150 путника и чланова посаде.

"Билд цајтунг" објавио је да је Лубиц био присиљен да прекине обуку за пилота прије шест година због "психичких проблема".

Лист наводи да је у школи компаније "Луфтханзе" у америчком граду Феникс Лубиц својевремено описан као "непогодна особа за летење".

Пријатељи пилота кажу да је патио од "такозваног синдрома сагоријевања или депресије".

Копилот прећутао да је био на боловању на дан несреће

Копилот авиона "Џерманвингс" Андреас Лубиц, за кога се сумња да је намјерно срушио авион са 150 путника и чланова посаде, био је на боловању на дан несреће, али то није пријавио послодавцима, саопштило је њемачко тужилаштво, на основу доказа које су истражитељи нашли.

- Заплијењена су документа са медицинским подацима која указују да је он био болестан и да су му љекари преписали одговарајућу терапију, саопштила је канцеларија тужилаштва у Диселдорфу, након што су истражитељи претресли његов стан у том граду, као и кућу његових родитеља у Монтабауру.

- Чињеница да постоји потврда о његовој спријечености за рад, између осталог, која је нађена поцијепана, чак почев од дана када се несрећа догодила, поткрепљује претпоставку засновану на прелиминарном испитивању да је он сакрио од послодаваца и колега да је болестан, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Природа болести није прецизирана, наводи француска штампа.

Адвокати најављују веће обештећење

"Луфтханзу" очекују већи захтјеви за обештећење породица жртава удеса од уобичајених, након што се показало да за пад авиона"Германвингса" одговорност сноси особље, односно копилот.Истрага показује да је "Ербас А320" копилот намјерно забио у планину, убивши себе и 149 путника и чланова посаде.

Адвокати процјењују да све зависи од тога да ли ће се њемачка авио-компанија одбранити од оптужби за немар, након што је истрага показала да се копилот закључао у кокпиту са намјером да изазове несрећу.

Међународни споразум омогућава потраживања од око 157.400 долара за сваког страдалог путника, уколико породица погинуле особе не подигне тужбу.

Породице имају могућност да посебно затраже компензацију и већу одштету, ако процјене да за то има основе.

Џастин Грин, партнер у америчкој адвокатској фирми "Криндлер и Криндлер", напомиње да у овом случају постоји основа за додатно испитивање - због чега је дозвољено да 28-годишњи Андреас Лубиц остане сам у пилотској кабини?

Њемачки закон дозвољава пилотима да привремено напусте кокпит, али то представља "познати ризик", ако се узму у обзир несреће авиона "СилкЕр" из 1997. и "ЕгипатЕр" из 1999. године за које се вјерује да су изазване директном намјером пилота.

- Идеја да би пилот могао да убије себе и путнике јесте нешто што се већ догодило и то сви знају, каже Грин.

"Луфтханза" најављује да ће покрити сва финанцијска потраживања, али да је приоритет да помогну породицама - наводе њемачки медији.

Према Монтреалској конвенцији из 1999. године, авио-комопаније не могу избјећи плаћање одштете због смрти путника, па ће Луфтханза /Германвингс/ породицама погинулих укупно исплатити око 22,7 милиона долара.