latinica  ћирилица
27/03/2015 |  08:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Египат и Саудијска Арабија спремни за копнену операцију

Саудијска Арабија нема непосредне планове за покретање копнене операције у Јемену, али њене снаге као и снаге њених савезника спремне су да то учине ако је потребно, рекао је војни портпарол.

"У овој фази не постоје планови за копнену операцију, али ако се укаже потреба, саудијске копнене снаге као и снаге њених пријатеља и братских земаља су спремне и одбиће сваку агресију", рекао је бригадни генерал Ахмед Асери на конференцији за штампу.

Ројтерс је раније пренио оцјену неименованог саудијског извора да ће, да би се поново успоставио ред у Јемену, можда бити потребна копнена офанзива.


"Не можемо остварити своје циљеве враћања легитимне владе ако само контролишемо небо Јемена, а за успостављење реда можда ће бити потребна копнена офанзива", рекао је тај извор британске агенције само пар сати пошто је Саудијска Арабија почела ваздушне ударе на оружане формације шиитских побуњеника Хутија.

Могућност копнене офанзиве у Јемену је значајно порасла пошто је Египат изразио спремност да пошаље своје трупе у ову земљу "ако је потребно".

"Египат је изразио политичку и војну подршку као и спремност за учешће у коалицији с ваздухопловним и поморским снагама, а ако је потребно и с копненим снагама у свјетлу египатске историјске и непоколебљиве одговорности за арапску и заливску националну безбједност", рекао је египатски министар спољних послова Самех Шукри на састанку шефова дипломатије Арапске лиге у Шарм ел-Шеику, пренео је Гардијан.

Хути, који су савезници Ирана, преузели су контролу над већим дијелом Јемена и пред њиховим налетом је предсједник Абед Рабо Мансур Хади морао да напусти престоницу. Пошто се читав дан није знало где се Хади налази, објављено је да је у четвртак стигао у Ријад, на пропутовању за Египат, где ће као "легитимни предсједник" учествовати на дводневном самиту Арапске лиге.

Саудијске снаге су започела ваздушне ударе по положајима Хута у Јемену у сриједу увече, у циљу "одбране легитимне владе предсједника Хадија", што је Иран одмах назвао "опасним" кораком.