latinica  ћирилица
27/03/2015 |  09:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Дани комедије: Најбоља представа "Доктор Нушић"

На 44. Позоришном фестивалу најбољих комедиографских остварења Србије "Данима комедије", који су почели 20. марта, синоћ је одиграна посљедња представа у конкуренцији за награде, а стручни жири је најбољом прогласио "Доктор Нушић" Бранислава Нушића, у режији Кокана Младеновића, а у извођењу Народног позоришта Сомбор и Крушевачког позоришта.
Дани комедије - Фото: Screenshot
Дани комедијеФото: Screenshot

Жири је радио у саставу драмски писац Жељко Хубач (предсједник), глумица Љиљана Драгутиновић и директор ЈНП "Нови пут" из Јагодине Љубиша Вујић.

Најбоља престава по оцјени публике је "Потпуно скраћена историја Србије" Маје Пелевић и Слободана Обрадовића, у режији Оље Ђорђевић, а у извођењу Позоришта младих из Новог Сада.
Публика је овој представи дала оцјену 4,79.

"Доктору Нушићу" припада награда "Мија Алексић", а "Потпуно скраћеној историји Србије", "Миодраг Петровић - Чкаља" и статуета "Јованча Мицић".

Новосађанима ће бити уручена и Специјална диплома дневног листа "Политика" и специјална награда "за колективну игру".
Награда "Мија Алексић" установљена је 1995. године у знак сјећања на великана српског глумишта, а уручиће ју, по традицији, супруга покојног глумца Беба Алексић.

Награда "Миодраг Петровић - Чкаља" се додјељује најсмјешнијој представи на фестивалу по оцјени публике, а установљена је у знак сјећања на познатог глумца.

Награду "Златни ћуран" за животно дјело, установљену 2001. године, ове године добила је српска филмска, позоришна и тв глумица Свјетлана Бојковић. Награда се састоји од статуете "Златни ћуран", уникатне повеље и новчаног износа од 100.000 динара, које је обезбиједила Комерцијална банка.

Жири је три равноправне награде "статуету ћуран" "за најбоља глумачка остварења" додијелио Биљани Кескановић за улогу Маре у престави "Доктор Нушић", Драгану Петровићу за улогу Спасоја у представи "Рођендан господина Нушића" Душана Ковачевића, у режијаи Небојше Брадића а у извођењу Звездара театар Београд и Саши Торлаковић за улогу Животе у "Доктору Нушићу".

Статуету "Ћуран" за најбоље редитељско остварење жири је додијелио Снежани Тришић за режију представе "Мистер долар" Бранислава Нушића у извођењу Народног позоришта Суботица.

Награду "Никола Милић", за епизодну улогу, која је први пута додијељена 2005. године у знак сјећања на глумца Милића, родом из Јагодине, жири је додијелио Зорану Карајићу за улогу господина Паливеца у представи "Постмодерни кабаре доброг војника Швејка" по Јарославу Хашеку у режији Александра Лукача и извођењу Шабачког позоришта.

Најбољом младом глумицом, жири је прогласио Милицу Јаневски за улогу Славке у представи "Доктор Нушић", а најбољи млади глумац је Бранислав Трифуновић за улогу Милорада у истој представи.

Награду за костимографију добила је Марина Вукасовић Меденица за костим у представи "Рођендан господина Нушића", а награду за сценографију Марија Калабић, за сценографију представе "Доктор Нушић".

Награде ће бити уручне данас, на Свјетски дан позоришта, када ће бити прочитана порука Међународног позоришног института коју је ове године, по позиву, написао пољски редитељ Кшиштоф Варликовски.

Послије уручења награда, у част награђених, Градско позориште из Јагодине извешће представу "Хероји" Предрага Перишића, у режији Бранислава Недића.

Селектор овогодишњих "Дана комедије" била је професор режије на ФДУ Београд Ивана Вујић.